Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järv hjälpte naturbevakare att upptäcka nya hällmålningar

/
  • – När jag hittade målningarna kändes det inte så märkvärdigt men nu efteråt känns det häftigt, när jag har fått perspektiv, säger Roger Myhr.
  • Den här typen av hällmålningar brukar vara runt 4 000 år gamla.
  • Målningarna har motiv med människor som håller varandra i hand.

Naturbevakaren Roger Myhr har hittat nya hällmålningar i närheten av Lossen. Målningarna är troligen 4 000 år gammal och ligger i ett mycket brant område med fångstgropar.

Annons

Det var i fredags när Roger Myhr var ute och letade järv tillsammans med Niklas Gröndal och Lisa Saadio som upptäckten gjordes. De hade stannat intill en fångstgrop när en järv kom springande.

– Det var järven som visade mig vägen. Jag gick åt det håll järven kom ifrån och där fanns hällmålningarna, säger Roger Myhr.

Som naturbevakare vet han att han ska spana efter hällmålningar där det finns fångstgropar. Och på Rösjövåla, norr om Lossen, hittade han en stenhäll med ett stort motiv. Roger Myhr återvände till platsen efter någon dag tillsammans med Lars Back och de hittade fler hällar med målningar.

Målningarna har motiv med människor som håller varandra i hand och älgar. Det finns även symboler.

– Det här är väldigt roligt. Utifrån de bilder jag har sett är det femton figurer. Det är särskilt roligt att det är människofigurer med, det är inte så vanligt, säger arkeolog Karl-Johan Olofsson vid Jamtli.

Den här typen av hällmålningar brukar vara runt 4 000 år gamla. Den röda färgen är järnoxid, så kallad rödockra.

– Färgen påminner om falu rödfärg men är en ännu värre färg; en huskut bra färg helt enkelt som finns kvar efter alla dessa år, säger Karl-Johan Olofsson.

Han tycker att det är väldigt roligt att en ny hällmålning har kommit fram och misstänker att det kan finns ännu fler i området. I sommar ska han vara med och inventera området och registrera fyndet i fornminnesregistret. 

– Det är suveränt att folk som är ute i andra ärenden har ögonen öppna. Vi arkeologer kan inte vara på alla platser, säger Karl-Johan Olofsson.

Roger Myhr blev inte så överraskad av upptäckten när han stod där i den branta terrängen men efteråt har han insett hur stor upptäckten är.

– När jag hittade målningarna kändes det inte så märkvärdigt men nu efteråt känns det häftigt, när jag har fått perspektiv, säger Roger Myhr.

Han har funderat på hur länge målningen har legat där utan att någon har sett den.

– Jag har så klart undrat vem som såg den innan jag tittade på den nu och hur länge det har gått däremellan. Har den legat där i fyratusen år utan att någon har tittat på den, eller har den haft besök däremellan, säger Roger Myhr.

Annons