Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert vårtecken i Tännäs - myskoxkalv

På onsdagen föddes en myskoxkalv på Myskoxcentrum i Tännäs. Det är mamma Naessas femte i ordningen och det är den tidigaste födseln någonsin i hägnet.
– Allt har gått väldigt bra, säger Hielke Chaudron, djuransvarig.

Annons

Lite ostadigt blir snart väldigt mycket stadigare.

Aldrig förr har en myskoxkalv fötts så tidigt som den tredje maj på Myskoxcentrum i Tännäs. Vad den tidiga födslen beror på är lite svårt att säga.

– Det kan vara att de fick i sig mycket mat förra sommaren, och att Naessa kände att det var dags att kalva nu, när solen kom och det blev fint väder, säger Hielke Chaudron, djuransvarig.

Den nya kalven verkar må utmärkt och följer mamma Naessa på staplande steg runt hägnet. Födseln gick väldigt bra, enligt Hielke Chaudron men de första dagarna kan vara kritiska.

– Det har hänt att kalvarna fått problem med magen under den fösta veckan, men de flesta har klarat sig bra.

Kalven, på torsdagsförmiddagen var det fortarande okänt vilket kön den har, är den fjärde invånaren i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs. Mamma Naessa är sju år gammal, pappa Kompis åtta och kon Helga nio. Nu hoppas personalen att även Helga ska kalva.

Men de vet inte i nuläget om hon är dräktig.

– Vi gör inga tester på det och det är väldigt svårt att se. Vi vet inte om hon blivit parad men vi tror det. Blir det en till kalv får vi ta det som en glad överraskning, säger Hielke Chaudron.