Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snövädret stoppade inte Hannah - sista etappen av Gröna bandet går hon längs landsvägen genom Härjedalen

Hannah Stenberg-Dean startade den 23 juli i Treriksröset. Nu är hon snart i mål i Grövelsjön efter 150 mil.

Annons

Ett snöväder satte stopp för sista etappen i fjällen längs Gröna bandet för Hannah Stenberg-Dean. Hon startade den 23 juli i Treriksröset. Vid det här laget skulle hon ha varit framme i Grövelsjön men i Tänndalen började det snöa. Hon vandrade trots det söderut och övernattade i Brokstjärnskojan men var tvungen att vända och gå tillbaka till Tänndalen.

Istället för att ge upp när det ligger flera decimeter snö i fjällen forsätter hon vandringen längs vägarna från Tänndalen via Funäsdalen, Tännäs, Ränningsvallen, Högvålen, Sörvattnet och Foskros.

I Tänndalen kom snön och Hannah Stenberg-Dean ändrade planerna och går sista etappen av Gröna bandet längs landsvägarna istället för över fjällen.

Varför gör du det här?

– Jag har vandrat mycket i fjällen. Förra sommaren vandrade jag i två veckor och först mot slutet kom jag in i att vara ensam på fjället. Därför ville jag göra en tur där jag kunde vara ute längre. Det tar en stund innan livet jag levde innan, med datorskärm och mobil som kallar på uppmärksamhet, har försvunnit ur huvudet.

Hur tung packning har du?

– Som tyngst, i början, var den 26 kilo, nu ligger den runt 23 kilo när jag startar en sträcka.

Hur lång är hela sträckan du ska gå?

– Runt 140 mil. Men eftersom jag går längs vägen sista etappen blir det fem, tio mil längre.

Vad har hänt med dig under vandringen?

- Jag har valt att inte ha musik, radio eller telefonen på. Det har gjort att jag har blivit oerhört närvarande när jag inte hela tiden blir störd. Hjärnan får vila.

Har du gått ensam?

– Jag har valt att gå ensam. I början, längs Kungsleden fram till Hemavan, var det mycket folk. Sedan har jag varit helt själv. Det har gjort att jag har blivit mer uppmärksam på min omgivning och fått se spår och djur.

– Jag har mött så många fantastiska människor. Det är andra vandrare, personal på boendestationer och folk i de minsta byarna; alla är så hjälpsamma och trevliga.

När Hannah hade gått 100 av de 140 milen insåg hon hur privilegierat hon egentligen hade det och startade en insamling som går till Världens barn. Summan börjar närma sig 6 000 kronor.

– Det fanns vatten överallt att dricka längs vägen. Visserligen fick jag koka det ibland – men ändå. Jag har alltid haft med mig en tacksamhet över att få leva i ett land med dricksvatten i kranen, det finns så många som saknar det. Kan jag göra något för att hjälpa dem vill jag göra det.

Hur skulle du vilja sammanfatta de här femton veckorna till fjälls?

– Det är svårt att sammanfatta ett äventyr som jag fortfarande är kvar i. Det här är min vardag nu.

Vad ska du göra när du har kommit i mål i Grövelsjön?

– Det vet jag inte nu. Jag tänker bara en dag framåt. Med ett enda litet felsteg kan mycket hända.

Annons