Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vägen påminner om Kalle Ankas campingtur"

/
  • Utanför Högvålen finns ett hål som är djupare än en halvmeter.
  • I närheten av Högvålen finns ett hål i vägen som är över halvmetern djupt och slukar en fullvuxen person till över knäet.
  • Längs väg 311 mellan gränsen till Dalarna och Tännäs finns hundratals fläckar och hål som saknar asfalt.
  • – Det är rent ut sagt bedrövligt att Trafikverket inte gör det här bättre. De reparerar genom att tippa ut oljegrus som de hyvlar ut med väghyvel, säger Mats Ericsson i Tännäs.
  • Det är de gröna pinnarna som avgöra var entreprenörerna ska lägga ut asfalt på vägen.
  • – Den här vägen blir bara sämre och sämre. Det måste vara en av de få vägar som är bättre under vintern. Det som görs nu är inte ens första hjälpen, det är palliativ vård av väg, säger Mats Ericsson i Tännäs.
  • Vägen är tryfferad med potthål och fläckar utan asfalt.

Väg 311 mellan gränsen till Dalarna och Tännäs är tryfferad med potthål, avnött asfalt och stenar sticker upp i vägbanan. Vägen är nerkörd med tydliga hjulspår efter den tunga trafiken. Utanför Högvålen finns ett hål som är över en halvmeter djupt.

Annons

Mats Ericsson i Tännäs är förbannad på Trafikverkets hantering av väg 311 mellan Tännäs och gränsen till Dalarna, en sträcka på fem mil. 

– Jag tycker att det är bedrövligt att det inte görs krafttag på den här vägen. Dels för de boendes skulle men även för den potential vägen har för turisttrafiken, säger Mats Ericsson. Det här är en av de få vägar som är bättre under vintern.

Han är fritidspolitiker i Centern och arbetar inom turistnäringen i Tännäs; som platschef för Fjällbyn och verksamhetsansvarig för Myskoxcentrum i Härjedalen.

– Vägen påminner om Kalle Ankas campingtur. De som åker husbil eller husvagn längs den här vägen kommer bara att åka en gång. När de ser Kalle Ankas camping på julafton kommer de att tänka på väg 311, säger Mats Ericsson.

Vägen går genom Sveriges högst belägna by Högvålen, passerar Sveriges högst belägna kyrka i Tännäs och leder vidare mot Flaturet, som är Sveriges högst belägna väg.

– Högvålenvägen och Flatruetvägen är två vägar som folk åker bara för att åka just de vägarna. De går genom fantastiska högfjällsområden. Det finns inte många sådana vägar i Härjedalen, säger Mats Ericsson.

Han önskar att även myndigheterna kunde se potentialen i vägen, som under åren har varit en bra turistväg och en viktig nerv för året runt-turismen.

– Det är märkligt att myndigheterna inte ser möjligheterna. Vägen har en enorm potential även om man bortser från att det bor folk längs den. Ska vi ha en levande landsbygd måste vi ha infrastruktur. Man kan med fördel fördela om pengar från höghastighetståg i södra Sverige till Norrlands inland.

Mats Ericsson påpekar att folk som bor längs vägen har rätt till en bra väg för att ta sig till jobbet, skolan och för att hemtjänst och post ska komma fram.

– Men den här vägen blir bara sämre och sämre. Det som görs nu är inte ens första hjälpen, det är palliativ vård.

Läs om Halva lastbilen i diket för att kunna mötas på länsvägen.

Annons