Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investerar 50 miljoner i lift och boende i Härjedalen

Region Jämtland Härjedalen har beslutat att satsa 15 miljoner kronor i stöd till skidlift i Tänndalen och turistlägenheter och butikslokaler på Vemdalsskalet.

Annons

Totalt är uppgår den totala investeringen på runt 25 miljoner kronor vardera på de två orterna.

Hamrafjällets Lift AB fär stöd för att investera i en kopplad sexstolsliftlift i Hamrabacken i västra delen av Tänndalens skidanläggning. Det är första etappen i en utvecklingsplan fram till 2019, som omfattar snösäkring och investering i liftar.

Det blir en sexstolslift till i Härjedalen när Hamra i Täönndalen bygger nytt. Lagom till jul ska det vara klart. (Arkivbild från Björnrike)

– Den nya liften är ett led i att fortsätta utveckla skidåkningen och den ska vara klar lagom till jul, säger Peter Jonasson, anläggningschef Tänndalen.

Maximalt 8,75 miljoner kronor beviljas som stöd i en satsningen som i detta läget omfattar 25 miljoner kronor. Hamrafjällets Lift AB ingår i Grönklittsgruppen, som har vision att utveckla Tänndalen med åretrunt-verksamhet, och investera totalt 500 miljonr kronor enligt sin ansökan.

– Det här är ett stort steg för Tänndalen, och pekarut riktningen inför framtiden, säger Peter Jonasson.

Den nya liften blir ett nav i det liftsystem som redan idag knyter ihop 53 nedfarter i totalt fyra dalstationer.

Enligt Peter Jonasson har den nya liften en kapacitet på 2 600 skidåkare i timmen. Det är en snabbgående lift där åktiden till toppen blir två, tre minuter. Liften kommer att utvecklas i två faser, först med eluppvärmda säten. Till nästa år utvecklas liften med vindskydd, i form av så kallade ”bubblor”.

På Vemdasskalet kommer det att fortsätta byggas på Skalets Torg vid hotellet. Där blir det ytterligare tolv lägenheter för turistbruk, och på bottenplanet ska en restaurang och en mindre butik byggas. Regionalt investeringsstöd är statliga pengar som delas ut för att främja regional tillväxt. Fallmorans Lägenheter AB beviljas maximalt 6,7 miljoner kronor i företagsstöd för att investera i byggnaden med tre våningar på Vemdalsskalet.

Annons