Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testar att vara ingenjörer

/
  • Louise Ek och Nils Ross från Linköping är nöjda med att de hoppade på Tekniksprånget och hamnade i Sveg.

Louise Ek och Nils Ross från Linköping praktiserar på va-avdelningen i Härjedalens kommun. Det var plan B för dem båda. Nu stortrivs de som ingenjörer på prov i Sveg. 

Annons

Arbetsuppgifterna varierar. Den ena dagen står de i skolan och lär barn vad de inte får kasta i toaletten. Näst dag är det seminarium i Östersund om hur klimatet kan påverka vattentillgången, den dagen tredje tar de prover i ett avloppsverk eller mäter in brunnar.

Nils Ross är intresserad av naturen, att fiska och åka skidor. 

– Det var det som gjorde att jag flyttade hit. Nu trivs jag jättebra på jobbet. Alla är trevliga. 

När kommunens va-ingenjör Pär Olofsson ringde och frågade Louise Ek om hon ville praktisera i Sveg var hennes första tanke: Var ligger Sveg?

– Det är bra att komma hemifrån och klara sig själv, träffa folk och prova på nya grejer. Och så de långa avstånden; jag älskar att åka bil – och motorcykel, säger Louise Ek som stortrivs på jobbet.

Syftet med Tekniksprånget är att få ungdomar som har gått gymnasiet intresserade av tekniska yrken och tekniska utbildningar.

– Det har funkat kanonbra med praktikanterna från Linköping, de är framåt och det är roligt att ha dem här. De unga  har en annan syn på saker och vi mår bra av ha få höra deras syn, säger Pär Olofsson, va-chef vid Härjedalens kommun.

Det är brist på ingenjörer och kommunen vill dra sitt strå till stacken för att locka fler till ingenjörsyrket.

– Vi vill naturligtvis även marknadsföra Härjedalen som en möjlig arbetsplats i framtiden, säger Pär Olofsson.

Kommunen är fortfarande med i Tekniksprånget och nya ansökningsperioder kommer, närmast i vår för praktik till hösten.

– Till perioden i vår har vi två sökande från Härjedalen. Det är kul att vi även har ungdomar härifrån som vill testa ingenjörsyrket, säger Pär Olofsson, som själv är va-ingenjör.

Annons