Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

THTV: Bäcken som fick nytt liv

/
  • Bäcken har fått nytt liv. Här stoppade stora stenmassor upp bäckens flöde ner mot Ljusnan.
  • Bror Österman tittar på de flodpärlmusslor som finns i hundratals i bäcken strax ovanför E45.
  • Naturskyddsföreningens medlemmar fick veta mer om hur det gick till när Valvtjärnsbäcken fick nytt liv.
  • På gamla foton syns hur bäcken förut försvann ner under stenmassorna som las på hög när Krokströmmen byggdes.
  • Torkade musselskal från flodpärlmusslan.
  • För Bror Österman är restaureringen av bäcken en dröm som gått i uppfyllelse.
  • Musslorna behöver en sandig eller grusig botten för att överleva.
  • I en av tiotusen finns det en pärla, men flodpärlmusslan är fridlyst.

I drygt 50 år satte sprängmassor stopp för öringens vandring från Ljusnan upp i Valvtjärnsbäcken. Men nu kan fisken vandra fritt igen och säkra fortlevnaden för flodpärlmusslan som finns längre upp i bäcken.
– Det är en dröm som gått i uppfyllelse, säger Bror Österman från Naturskyddsföreningen.

Annons

Det var i samband med bygget av kraftverket Krokströmmen som sprängmassor från utskovet lades på hög, precis där Valvtjärnsbäcken rinner fram på sin färd ner mot Ljusnan. När arbetet var klart hade bäcken försvunnit.

– Här rann den ner under stenmassorna och försvann, berättar Bror Österman och pekar längs med bäcken som nu porlar fritt.

Han är på exkursion med Naturskyddsföreningen, kretsen Nedre Härjedalen, för att visa den nu restaurerade Valvtjärnsbäcken som ligger några kilometer öster om Krokströmmen. Längre upp i bäcken, ovanför E45 lever den fridlysta flodpärlmusslan. För att fortplanta sig är musslan helt beroende av strömmande vatten och laxartad fisk, i det här fallet öring.

Men under de cirka femtio åren som flera hundra meter av Valvtjärnsbäckens nedre lopp varit helt övertäckt av stenmassor, har ingen öring kunnat vandra upp.

– Det var ett gigantiskt vandringshinder, säger Bror Österman som under många år jobbat med naturinventeringar för skogsbolaget Holmen.

I maj förra året började restaureringsarbetet. Då hade Bror redan lyckats övertyga dåvarande Vägverket om att byta trumma under E45 för att göra det möjligt för öringen att ta sig under vägen. Stenmassorna fanns kvar men de tog lokala entreprenörer hand om under förra sommaren.

– Nu har vi en helt ny bäckfåra på en sträcka av ungefär 300 meter, säger Bror.

Drygt en miljon kronor har lagts på att återställa bäcken. Kraftbolaget Fortum har bidragit med cirka 600000 kronor till grävandet och Vägverket stod för den nya vägtrumman, en investering på 400000 kronor. Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen fanns också med på ett hörn.

– Vi har skapat förutsättningar för flodpärlmusslan att fortplanta sig och finnas kvar i bäcken. För mig är det en dröm som gått i uppfyllelse, säger Bror Österman.