Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

THTV: Kingen och musikungdomar drog folk till kyrkan

/
  • Kingen kör sin låt
  • Mattias Karlsson på ett av sina munspel.
  • Med hjälp av megafon fick Kingen fram det klassiska stenkakeljudet.
  • Emma Finnström och Fanny Forsman bjöd på sång.
  • Anton Ryden stod för trummandet.
  • Konserten uppskattades av publiken ...
  • och lite i bakgrunden passade ungdomarna på att rocka loss när Kingen spelade.
  • Torgny Kingen Karlsson och Göran Backund med sitt nya program

Ett hundratal besökare bjöds på boogie, blues och ballader, när Kingen gästade Lillhärdals kyrka tillsammans med musikungdomar från bygden.
– Kul att göra något annat ibland, sa Torgny "Kingen" Karlsson som har 90 föreställningar av "När rocken kom till Sveg" bakom sig.

Annons

Det svängde bra mellan kyrkväggarna när Kingen Karlsson gick loss, bland annat på boogieklassikern "Ride With Me" av Åke Hallgren från Hedeviken. Tillsammans med basisten Göran Backlund har han satt ihop ett nytt program, "Boogie, Blues och Ballader" som duon kommer att turnera med i kyrkor en tid framöver.

– Vi gjorde något liknande för längesedan, men nu har vi ett nytt program som vi kommer att köra med lite mellan varven. Det är kul med lite omväxling efter 90 föreställningar med "När rocken kom till Sveg", sa Kingen som ser fram mot en späckad sommar. "När rocken kom till Sveg" rullar vidare, i krogshowformat och Kingen har också en spelning i Halmstad i slutet av maj, på musikfestivalen Rockabilly Night, där andra storheter som Jerry Williams och The Boppers uppträder. Och så inte minst logrocken i Sveg i augusti.

– Elvis skulle ha fyllt 80 i år, så vi planerar för en tribute där säger Kingen.

Elvis fick också en plats under den avskalade konserten i Lillhärdals kyrka (bas, piano, munspel och megafon?!). Med hjälp av en megafon gestaltade Kingen hur det lät för Yngve Persson, legendarisk musiklärare i Härjedalen, när han för första gången la en stenkaka med "Heartbreak Hotel" på skivspelaren hemma i Älvros. Året var 1956 och rocken höll på att slå igenom.

En del av intäkterna från kvällens konsert gick till "Emmas minne", efter Emma Karlsson som tragiskt förolyckades när hon blev påkörd av en mc-förare i Lillhärdal i augusti 2012.

– Pengarna förvaltas av kyrkan och ungdomar som behöver hjälp, exempelvis med musikinstrument, kan söka pengar därifrån, berättade B-G Eliasson, kyrkovaktmästare i Lillhärdal.

Från Lillhärdal deltog Emma Finnström och Fanny Forsman på sång, Matilda Finnström, gitarr, Mattias Karlsson, munspel, Anton Ryden, trummor, Johan Persson, gitarr, Kristoffer Bäcke, bas och Evelina Prestjan, gitarr. Ungdomarna stod för en musikalisk spännvidd som rymde både visa, ballad och pop. Innan showen avslutades med en gemensam spelning av Kingens egen låt "Mary-Ann".

– Det är skönt att se att det finns återväxt i den musikaliska myllan, sa Torgny Kingen Karlsson.