Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillökning på Myskoxcentrum

/

På tisdagseftermiddagen födde myskoxen Neassa sin tredje kalv på Myskoxcentrum i Tännäs. Och en till kalv kan vara på gång.

Annons

Den nya kalven är en kviga som väger någonstans mellan fem och sju kilo. Nu traskar hon runt i hägnet tillsammans med sin mamma Neassa. Vad hon ska heta blir en senare fråga. Den andra fullvuxna Myskoxkvigan i hägnet, Helga, kan också vara dräktigt och väntas i sådana fall föda inom kort. Det blir i sådana fall hennes sjätte kalv.

– Vi gör inga tester på djuren om de är dräktiga. Det görs på en del djurparker men vi ser inte riktigt meningen med det, vi kan ändå inte assistera vid födseln, säger Hielke Chaudron, djurskötare och guide på centret i Tännäs.

Men erfarenheten vid Myskoxcentrum säger att om den ena kvigan föder brukar den andra göra det också tätt inpå.

Kalven, eller kalvarna, hur det nu slutar, blir inte kvar i hägnet som fullvuxna utan kommer troligtvis att säljas till andra djurparker och ingå i avelsprogram för att främja artens fortlevnad.

– Det roligaste vore såklart om vi kunde släppa ut någon av dem på fjället. Men det är inte vår fråga, det är Naturvårdsverket som beslutar om det, säger Hielke Chaudron.

2013 sattes Myskoxkvigan Idun ut på fjället i den vilt levande myskoxflocken och förhoppningen är att hon ska få kalvar i år.

Annons