Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy är första lärlingen i Härjedalen

/
  • Att bygga på frontskydd på lastbilar är en av de sysslor som Tommy Persson får lära sig på företaget.

Tommy Persson från Vemhån är första ungdomen i Härjedalen som fått en så kallad yrkesintroduktionsanställning. Och en av de första få i länet.
– Det är jätteroligt, säger han om jobbet på företaget Vemservice.

Annons

Tommy Persson, 20 år, flyttade tillbaka till Härjedalen och Vemhån i juni. Då hade han varit arbetslös i ett halvår.

– Det var ett rent h-vete. Absolut inget roligt. Man vet inte vad som händer och det är lätt att känna sig otrygg, säger han.

Väl i Härjedalen, där han tidigare gått fordonsmekanikerutbildningen på gymnasiet i Sveg, sökte han jobb på olika företag och tog även kontakt med arbetsförmedlingen.

– Det var Bengt Proos på arbetsförmedlingen som berättade för mig om möjligheten att gå lärling. Vi åkte till Vemdalen och snackade med Benny Larsson, vd på Vemservice, och sedan fick jag börja här. Det tog inte mer än några veckor, berättar Tommy Persson.

Yrkesintroduktionsanställning, populärt kallat lärling, infördes i januari och är en överenskommelse mellan regeringen, flera fackförbund och arbetsgivarna.

Arbetsgivaren får arbetsgivaravgiften betald för lärlingen och måste erbjuda handledning. Lärlingen får minst 75 procent av lönen enligt kollektivavtalet.

Syftet är att minska arbetslösheten bland ungdomar. Men i mitten av juli var det bara 171 personer som hade anställningen i Sverige, sju av dem i Jämtlands län.

– Det här är ju nytt och det tar lite tid att marknadsföra yrkesintroduktionsanställningen. Varken arbetsgivare eller arbetssökande känner till det här än, säger Anders Söderman, sektionschef på arbetsförmedlingen Östersund.

På Vemservice jobbar Tommy Persson med påbyggnationer av lastbilar, plogar, väghyvlar, utrustning för timmerkörning samt mycket annat. Anställningen är på ett år med goda chanser till en normal tjänst efter det. Han trivs jättebra.

– Det här är helt perfekt för mig.

Vad tycker du om att du får en lägre lön jämfört med en "riktig" anställning?

– Jag är glad så länge jag får mer än vad jag hade som arbetslös. Då levde jag på 2000 kronor i månaden och nu får jag så mycket mer. Och de tusenlappar jag går miste om ser jag som ett utbyte, jag får ju en hel del kunskap i stället, säger han.

Annons