Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Diggins straffade norskarna - Kalla bästa svenska efter stadigt lopp

Efter en otursförföljd tour för svensk del fanns hoppet att det skulle bli annat än norskt på pallen under damernas fem kilometer fri stil på fredagen. Och det blev det - men det blev inte svenskt.

Ida Ingemarsdotter var åtta vid den enda mellantiden på 2,1 kilometer på damernas fem kilometer fri stil i Toblach. När hon kom in i mål hade hon klättrat till femte men det var en tid som inte skulle stå sig.

– Det var mjölksyra från start till mål, en tuff resa och det vara bara att försöka mata även fast det känns i kroppen att man har kört sex rejs, säger Ingemarsdotter till SVT Sport.

– I dag försökte jag sätta högsta fart från start men jag är lite besviken på mig själv att jag inte orkade hela vägen hem. Det funkade i tre kilometer sen styvnade benen, fortsätter hon.

Svenskan slutade till slut elva efter att ha tappat på de sista två kilometerna.

– Just nu är jag bara lite förbannad på mig själv och det säger en del om att man är sliten när humöret svänger, säger hon om helgens kommande tävlingar.

Dagens svenska huvudrollsinnehavare var Charlotte Kalla som har haft en ofattbar otur tidigare i turen med bland annat ett fall i sprinten. Hon hade inte de bästa skidorna för dagen men hon var förbannad. Och det såg ut som att hon skulle kunna ta sin första pallplats i touren. Men i sista utförslöpan in mot stadion tappade hon och hade inte med pallplatserna att göra.

– Det kändes bra till en början men det är som att återhämtningen inte är som jag önskar. Det blir svårt att hålla ihop tekniken, säger Charlotte Kalla till SVT Sport.

Läs också om hur det gick i herrarnas 10 kilometer.

Hon gick in bakom ledande Jessica Diggins och Ragnhild Haga och knuffades ner av Ingvild Flugstad Östberg och Therese Johaug som till slut hade 1,2 sekunder på svenskan. Trots bra åkning från Kalla slutade hon sjua till slut och hon berättar att fem kilometer är en tuff distans.

– Det är väldigt tidigt det skriker den här distansen och det skriker i kroppen när man kommer i mål för det är så mycket mjölksyra och trötthet i kroppen.

– Nu är det bara att försöka gå in i morgon och göra ett så bra lopp som jag kan, fortsätter hon.

Dagens stora vinnare i dubbel bemärkelse var amerikanskan Jessica Diggins som efter att Heidi Weng, Östberg, Johaug och Haga hade gått i mål fortfarande satt överst på pallen.

En svenska som överraskade var Evelina Settlin som hade en riktigt bra dag. Hon slutade på 17:e plats, en placering efter Maria Rydqvist.

– Jättekul att äntligen få till ett bra lopp. Det har inte direkt spritt om benen. Inför i går var jag laddad men i dag kändes det lite segt men när man kom i gång kändes det bra, säger Settlin till SVT Sport.

Hon kommer att fortsätta touren och nu väntar tävlingar i morgon lördag innan det blir klättring uppför Alpe Cermis på söndag.

– Det ska bli spännande att ta sig igenom. Jag har klättrat en gång tidigare så jag hoppas det känns bättre för då var det inte kul. Touren har haft sina ljuspunkter men inte så många som jag hoppats, sammanfattar Settlin.

Stina Nilsson, som det fanns stora förhoppningar på inför fredagens lopp, hade en riktigt dåligt dag och slutade 40:e. Hon är osäker om det kommer att bli någon mer åkning.

– Det kändes så dåligt som det kan kännas. Det kändes bra på uppvärmningen men sen var det inte en kropp man vill jobba med. Jag får ta ett snack med Rikard tror jag, säger Nilsson.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här.

Läs också om skandalscenerna i damernas masstart på onsdagen.

Gilla också Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage!

.....................

Placeringar:

1) Jessica Diggins

2) Heidi Weng

3) Ingvild Flugstad Östberg

Svenska placeringar:

7) Charlotte Kalla

11) Ida Ingemarsdotter

16) Maria Rydqvist

17) Evelina Settlin

30) Anna Haag

40) Stina Nilsson