Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tour de Ski: Förödande krock och fall för Kalla och Nilsson

Efter skandalscenerna under den klassiska sprinten där Kalla, Nilsson och Falk föll och Johaug möjligen skulle fått gult kort, var det laddat inför masstarten på onsdagen. Men en krock och dubbelfall satte krokben för svenskorna.

Det blev otäcka scener i utförskörningen i damernas masstart på 10 kilometer klassiskt. Stina Nilsson och Charlotte Kalla föll i en nerförslöpa och hamnade utanför banan efter att ha krockat med Justyna Kowalczyk som föll framför dem.

– Jag låg ju där bakom och försökte se vad som händer framför. Jag hade en känsla av att något skulle hända för alla låg i bredd, säger Ida Ingemarsdotter, som blev bästa svenska efter att ha klarat sig från fall, till SVT sport.

Det var förödande för Nilsson och Kalla och chanserna till en topplacering försvann definitivt när cirka 8 kilometer var körda. Fram tills dess fanns goda chanserna för de svenska toppåkarna att ta hem några fina bonussekunder.

– Ska det göras ska det göras rejält. Det fanns inget att göra när hon (Justyna Kowalczyk) väl låg där, spåret var inte tillräckligt brett och jag tumlade ner i något gräs, säger Charlotte Kalla till SVT sport.

– Jag kände att jag hade mycket kvar att ge, säger hon.

De tre norskorna som ligger topp tre i touren så här långt tog kommandot direkt: Heidi Weng, Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Det blev snabbt en lucka ner till den efterföljande klungan där tre svenskor drog: Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Charlotte Kalla.

Vid 1,3 kilometer var det 1,9 sekunder upp till tredje norskan i täten, Ingvild Flugstad Östberg, för Charlotte Kalla. Vid 4,75 var det Ida Ingemarsdotter som klivit upp i svenskklungan och då hade avståndet ökat till 21 sekunder. Anna Haag var bra med men började tappa samtidigt som Stina Nilsson klivit upp till täten i klungan.

Det gick riktigt fort i täten och det fanns inte mycket att göra på Östberg och Johaug. Heidi Weng däremot började tappa efter nästan sju kilometer körda.

Efter fallet var det tydligt att Kalla var irriterad - hon åkte på i rasande tempo utan hopp att kunna nå toppen eller pallen men ville inte ge sig. Ida Ingemarsdotter körde starkt och blev bästa svenska på sexa efter Anne Kyllonen.

– Det var ungefär som att köra enminutersintervaller - spring uppför och lugna ner sig någon sekund och sen springa uppför igen, säger Ingemarsdotter till SVT sport om loppet.

– Min plan var att försöka åka billigt och hoppas jag hade bra skidor. Jag tycker jag har haft jättebra grejer, säger en nöjd Ingemarsdotter.

Stina Nilsson tappade betydligt mer än Charlotte Kalla på grund av fallet och slutade 16:e.

– Jag är väldigt nöjd med känslan i skidåkningen och var väldigt nöjd tills fallet. Jag hade alldeles för hög fart för att kunna göra något, säger Stina Nilsson om fallet till SVT Sport.

– Det finns inget kvar, man försvinner ju ur racet efter det.

Johaug var snabbast in i mål och fick 15 bonussekunder för det. Ingvild Flugstad Östberg kom in som tvåa och Heidi Weng blev trea trots sitt tapp.

Kalla stod för en rejäl uppkörning efter fallet där hon körde upp sig från 15:e till 8:e plats. Maria Rydqvist blev nia, Anna Haag 13:e, Stina Nilsson 16:e, Emma Wikén 31, Evelina Settlin 39, Hanna Falk 54.

Läs också om Therese Johaugs förseelse i den klassiska sprinten.

Se också Charlotte Kallas reaktion efter fallet i sprinten.

Läs allt du behöver veta om Tour de Ski här.

Damlaget

Charlotte Kalla, född i Tärendö 1987, bor i Sundsvall. Klubb: Piteå Elit

Evelina Settlin, född i Harmånger 1992, bor i Östersund. Klubb: Hudiksvalls IF

Ida Ingemarsdotter, född 1985 i Sveg, bor i Östersund. Klubb: Åsarna IK

Anna Haag, född i Skinnskatteberg 1986, bor i Östersund. Klubb: IFK Mora SK

Maria Rydqvist, född i Smålandsstenar (Gislaved) 1983, bor i Älvdalen. Klubb: Älvdalens IF

Stina Nilsson, född i Malung 1993, bor i Östersund. Klubb: IFK Mora SK

Hanna Falk, född i Ulricehamn 1989, bor i Falun. Klubb: Ulricehamns IF