Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träbjörnen har nickat till

/
  • Linjen vid björnens öron var vid invigningen lodräta. I dag har den framtunga konstruktionen fört med sig att huvudet börjar vinkla neråt.
  • Av detta montage framgår att björnens huvud dalat under de senaste fem åren. Bilderna tagna från samma vinkel och har lagts på varandra. Nallen har blivit lägre och huvudet börjar dala mot marken.
  • Träbjörnen byggdes på plats upp till 9 meters höjd. Därefter byggdes den i sektioner som lyftes på plats av en mobilkran.

Den väldiga träbjörnen i Sveg rör på sig. Huvudet har dalat betänkligt de senaste åren och frågan är hur pålitligt och säkert bygget är?
– Det handlar om en konstruktionsmiss. Frågan är om huvudet verkligen kommer att sitta kvar, säger en person som sett att nallen börjar tappa hakan.

Annons

Uppmärksamma personer har sett att träbjörnens huvud allt mer börjar vika ner sig. De linjer som vid bygget var lodräta har under åren vinklats ner. Detta syns med blotta ögat och TH har genom att montera ihop ett foto taget 2009 med en bild i dagens läge kunnat konstatera att det inte handlar om någon synvilla. Uppskattningsvis har nallen blivit några decimeter lägre, men värre är att den från början framtunge björnen blir än mer framtung.

– Det är en konstruktionsmiss. Det ser inte alls bra ut jag undrar om kommunen verkligen har koll på det här. I värsta fall kan ju hela huvudet ramla av, säger en person som vill vara anonym.

– Att den är framtung och därav börjat luta har vi märkt sedan tidigare. Bland annat då det vatten som kommer in rinner framåt på de våningsgolv som finns i björnen, säger Per-Erik Hedh, vid kommunens tekniska kontor.

– Vi har borrat upp hål för att vatten ska kunna rinna ut.

Han säger att kommunen nu ska besikta bygget och kontrollera konstruktionen när uppgifter når honom att huvudet börja luta.

– Det finns en stålkonstruktion invändigt som förankrar huvudet. Vi bör nu kontrollera att inget har hänt med den. Dessutom ska vi försöka mäta upp björnen så vi får rikta referenspunkter. Då har vi något att jämföra med om något ändras, säger Per-Erik Hedh.

Det läker fortfarande in vatten i konstruktionen?

– Ja, på vissa ställen kan man se rakt ut på björnens nacke och rygg. Detta då större delen av tyngden i konstruktionen är fram på björnen.

Björnen uppfördes 2003-2005 av Svegs Samverkansgrupp för att vara ett landmärke för Sveg och Härjedalen. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m² golvyta.

Den byggdes på plats upp till nio meters höjd. Därefter byggdes den i sektioner som lyftes på plats av en mobilkran. Den är 13 meter hög, väger 80 ton. Det har gått åt 210 kubikmeter virke samt 570 000 spikar, som bara de väger fyra ton.

Björnen övertogs efter färdigställandet av Härjedalens kommun.

Annons