Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikverket besökte Sveg

Trafikverkets besök i Sveg handlade mer om framtiden än om de problem som upplevts när det gäller flygtrafiken till Härjedalen Airport. Då Trafikverket i slutet av förra veckan avbröt samarbetet med Avies med omedelbar verkan blev problemen något av historia.

Annons

– Visst har det varit stora besvär men just nu blickar vi framåt och hoppas på en snabb lösning för att få i gång flygtrafiken igen, säger kommunchefen Inger Lagerqvist.

Förhoppningen hos Trafikverket är att det ska gå ganska snabbt att göra en direktupphandling. Som läget är nu så går ordinarie avtal ut 25 oktober och där upphandlades en fortsättning med Avies. När nu Trafikverket avbryter samarbetet så går trafiken från hösten 2015 en period framåt till danska bolaget Flexflight.

– Jag kan inte ge något datum för när flygtrafiken kan återupptas men det ska inte behöva handla om månader, säger Stefan Engdahl, planeringsdirektör vid Trafikverket.

Ni har haft ett stort tålamod med Avies som gång på gång orsakat problem för de resande till och från Sveg. Hade det inte funnits möjlighet att agera tidigare?

– Innan vi tar ett sådant steg måste det finnas en stabil grund att stå på. De har ju också anställda och relationer till andra företag med mera. Vårt beslut påverkar inte bara Avies, säger Engdahl.

– Sen måste man komma ihåg att de faktiskt har flygtillstånd och det är inte vår myndighet som kan göra den bedömningen. En sammantagen bedömning gjorde nu att vi valde att avbryta avtalet, säger enhetschefen Johan Holmén.

Innan avtalet avbröts hann Trafikverket döma Avies till böter på 725 000 kronor i början av förra veckan. Det var straff för att flygbolaget haft en veckas stopp i trafiken mellan Pajala och Luleå.

– Nu hoppas vi på en snabb lösning och på att flygtrafiken kommer att kännas som ett pålitligt resealternativ, säger Inger Lagerqvist som ser ett fungerande flyg som en nödvändighet för Härjedalens framtida utveckling.

Annons