Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränar för sommarens tävling

/
  • Therese Westerströms häst Fjalar kollas upp av veterinären Karin Landin samtidigt som Evelina Carnebo för protokoll.

I sommar satsar Svegs Ryttarförening på att åter arrangera Härjedalsritten. För att få fler deltagare och för att säkra funktionärsförsörjningen har föreningen genomfört en grundkurs i distansritt under våren.

Annons

Att arrangera en distanstävling kräver 30-40 funktionärer, det är mycket för en liten förening, särskilt om deltagarantalet inte blir så högt.

– Det är ju alltid nervöst att invänta anmälningarna för att se hur många ekipage som kommer, säger Helen Moberg.

Genom att ha en egen grundutbildning så hoppas ryttarföreningen på att tävlingen den 4 juli ska vara säkrad eftersom det inte behövs lika många ekipage utifrån när det finns en bas med egna.

– Vi har distanser mellan 15 och 100 kilometer, det innebär ju att alla kan vara med för 15 kilometer är ju inte så långt. Tidigare under våren har vi haft två teorilektioner och i dag genomförde en liten minidistansritt där ryttare och funktionärer fick genomgå alla moment.

– Det är bra för såväl funktionärer, våra ryttare och hästar. För hästarna blir det även en sorts miljöträning, vissa blir ganska uppspelta när det är mycket folk och andra okända hästar runt omkring, berättar Helen Moberg.

På plats för träningen fanns även två veterinärer. Karin Landin som är medlem i ryttarföreningen kollade upp hästarna när de kom tillbaka från en tur i skogen.

– Hästar kan ju ta ut sig väldigt mycket och vi har ett stort ansvar på en distanstävling och se så att de inte ridits för hårt. Vi kollar ju så att de inte är halta men allra viktigast är att se att de inte är för trötta, berättar Landin.

Just att det är en så noggrann veterinärkontroll såväl före, under och efter tävling, tycker Helen Moberg talar för att fler ska delta i distansritt.

– Det är ju bra för hopp- och dressyrryttare att få ett kvitto på sin hästs kondition när den arbetar. Skulle någon ta hem en veterinär för att göra de kontroller som görs på en distansritt så skulle det kosta tusentals kronor, säger Moberg som hoppas att många härjedalsekipage kommer att finnas på startlinjen i juli.

Återväxten bland de yngre ryttarna är också god. På söndagen arrangerades en dressyrtävling för juniorer och trots snöyra deltog fem ekipage.

Annons