Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränarens hyllning till Stina Nilsson: "Som en turbodieselmotor"

När Ole Morten Iversen i våras tog över som ny landslagstränare och personlig tränare för Stina Nilsson hade han en bild av att Nilsson framför allt var en sprinter. Ett halvår senare har han omvärderat 23-åringen från Malung.
– Nu ser jag inte längre henne som en typisk sprinter. Hon kan bli precis lika bra på distans som i sprint. Det är en exceptionellt spännande åkare, säger Iversen till Expressen.

Annons

Läs också: Se den stjärnspäckade filmen som bäddade för nya skidtouren: "Det var väldigt avgörande"

Stina Nilsson jämförs med en turbodieselmotor av nye tränaren Ole Morten Iversen.

Stina Nilsson var mest framgångsrik av de svenska åkarna under fjolårssäsongen med sina tre världscupssegrar. Trots att hon vid flera tillfällen visat med hennes resultat vad hon går för är den nye tränaren Ole Morten Iversen nu överraskad över Nilssons potential.

– Stina har alla egenskaper som krävs. Och är som en turbodieselmotor – när hon väl får upp varvtalen går det bara fortare och fortare, säger Iversen till Expressen.

Läs också: Ny skidtour i Sverige och Norge: "Kommer lyfta längdskidsporten ytterligare"

Iversen menar också att Nilssons förmåga att tåla träning är utöver det vanliga och att hon inom några säsonger kan lägga sig på samma träningsdos som Therese Johaug, som i dagsläget är ensam om att träna mer 1 000 timmar per år.

– Stina är en person som om något år kan tåla att träna 1 000 timmar. Det är jag helt säker på. I dag är utmaningen snarast att sätta upp gränser för hennes träningsiver, säger Iversen till Expressen.

Själv menar Nilsson att hon är medveten om att hon har kapacitet att träna hårdare än många andra, men att 1 000 timmar inte är ett mål i sig.

– Jag ser inga begränsningar i nuläget. Inget som säger att jag inte kan nå dit. Men det där med 1000 timmar är inget mål i sig. Jag vill bara hitta den nivå som gör mig så bra som möjligt. Om det sedan visar sig vara 870, 900 eller 1 000 spelar ingen roll, säger Nilsson till Expressen.

Läs också: Anna Haag och Emil Jönsson lämnar IFK Mora – "Dags att utforska nya marker"

Annons