Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trångt i spåren på premiärdag

/
  • Magnus Myhr, vd för skidanläggnigen Bruksvallarna var glad över premiären men mindre glad över bildvädret som tagit hårt på natursnön.
  • Trångt i spåret, och trängre blir det när skidsugna från när och fjärran, elit som motionär, samlas i spåren.
  • Emma Björklund från IFK Mora gjorde skidpremiär utomhus för säsongen.
  • Även landslaget finns på plats för träning i Bruksvallarna. Här var det dock filminspelning som gällde ute i spåret för Charlotte Kalla, Anna Haag och Emil Jönsson
  • Långväga gäst från Idaho, Lukas DeWolfe, tillsammans med Ludvig Karlsson och närmast kameran Arvid Jonsson från Järpens skidgymnasium.
  • Skidgymnasiet i Sveg ligger på läger i Bruksvallarna i veckan.

Skidåkare från när och fjärran trängdes i spåret i Bruksvallarna på måndagen. Från den 10 november garanteras minst tre kilometer spår och suget efter riktig åkning var stort.
– Vi har säkert 250 åkare i dag, säger Magnus Myhr, vd för anläggningen.

Annons

För bara några dagar sedan var Bruksvallarna ett riktigt vinterparadis och spåren sträckte sig miltals över fjäll och genom skog. Det var säkert svårt att tro för alla tillresande skidåkare som möttes av gråväder och enstaka blötsnöfläckar när de anlände till skidmeckat på måndagen.

Men väl nere på skidstadion var det full fart i det tre kilometer långa spåret.

– Vi gick ut förra veckan och sa att vi garanterar tre kilometer spår från och med i dag. Nu jobbar vi med att lägga ut snö för att få till en total slinga på fyra kilometer. Förra veckan var det fantastiskt fint här men blidvädret tog död på natursnön, säger Magnus Myhr.

Konstsnön som tillverkats och lagts ut håller dock för plusgraderna och väderprognosen pekar på minus kommande dagar. Då drar snökanonerna i gång igen.

Skiddressarna skvallrade om tillresta åkare från när och fjärran. 20-åriga Emma Björklund från Falun tävlar för Mora. För henne var det utomhuspremiär på snö.

– Vi har kört i tunneln i Torsby tidigare. Vi skulle egentligen på läger till Idre men bokade om hit, säger hon.

Arvid Jonsson, 16 år från Duved, for tillsammans med klasskamraterna från Järpens skidgymnasium söderut för att hitta snön.

– Det känns lite ostabilt, så här första gången, säger han.

Runt 250 åkare befann sig ute i spåret på måndagen. Magnus Myhr räknar med ännu fler skidsugna under resten av veckan, både elitåkare och motionärer.

– I morgon har vi säkert 600 åkare. Det blir mycket folk så det gäller att visa hänsyn. Men det är elitskidåkare i regel duktiga på. Vi delar nog upp det också så att klubbarna tränar på lite olika tider, säger han.

Annons