Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre härjedalssegrar i rallyserie

Härjedalingarna har nått fina framgångar under årets Hälsingeserie i rally. Magnus Proos och Peter Schylberg, båda Härjedalens AK, vann sina klasser för B- respektive C-förare i de tvåhjulsdrivna klasserna och Jessica Persson, Hede MK, vann grupp E, standardbilar, för C-förare.

Annons

Hälsingeserien i rally 2016 blev något av en härjedalsserie. Tre totalsegrar kammades hem till landskapet vilket stod klart efter helgens Siljasvängen som var en sista deltävlingen av tio.

– Roligt att vi är flera som har kört bra, summerar Magnus Proos som själv har haft greppet om klassen för B-förare sedan första deltävlingen. Med sig på två av tävlingarna har han haft 14-årige sonen Malte Proos som hållit lite koll på farsans körning. Första tävlingen slutade med seger och nu blev det en tredjeplats.

– Malte är ju för ung för att få läsa noter men det är ändå viktigt att ha någon som håller rätt på tider för start, transportsträckor och annat. Sen får vi ju reka sträckorna innan och göra egna anteckningar som kan vara till hjälp, berättar Magnus Proos.

Malte är själv väldigt laddad för att köra rally.

– Om två år får jag köra ungdomsklassen, då ska jag vara med, säger Malte Proos som bedyrar att han inte är rädd när pappa Magnus gasar för fullt i skogen.

– Jag har faktiskt frågat någon gång när det gått riktigt fort, men han är lugn, berättar Magnus som däremot inte kan lova att han kan vara lika cool när rollerna blir ombytta.

– Men det ska säkert gå bra, jag är också ganska van att sitta som kartläsare.

Nu ska rallybilen, en Saab, in för lite småfix innan det blir nya tävlingar. Några större tävlingar siktar dock inte Magnus på, Hälsingeserien känns lagom.

– Det är ju förenat med stora kostnader och ska man börja köra SM-serien, då får jag nog räkna med att det kostar omkring 50 000 kronor per deltävling, om bilen håller.

– Nu ska jag fixa lite hjulinställningar för att det ska gå att köra ännu fortare, annars är det en potent bil jag har, den skulle definitivt funka att köra SM med. Kanske kan jag vara med i deltävlingen i Östersund, det skulle ju vara roligt men hela serien, nä det känns uteslutet, säger Magnus Proos som istället laddar för en ny säsong i Hälsingeserien.

Malte och Magnus Proos gjorde en stark insats tillsammans i sista deltävlingen av Hälsingeserien.

Annons