Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre Kronor klart för kvartsfinal – trots kostsamma arrangörsmissen

På tisdagen vann Sverige över Slovakien med 4-2 i sin sista gruppspelsmatch. Efter matchen riktade förbundskapten Rikard Grönborg stark kritik mot VM-arrangörerna, efter lagstraffet i början av den andra perioden.
– Jag använder era ord: Det är skandal och fiasko, säger han till Cmore.

Annons

TV: William Nylander ger Sverige ledningen.

Den första perioden bjöd på ett klassmål av William Nylander, Oliver Ekman-Larssons andra mål i denna VM-turnering samt två svenska utvisningar på grund av att laget spelat med sex man på isen vid två tillfällen.

– Vi är nöjda med första perioden, men lite slarvigt var det också från hela laget. Dom hade lite för mycket frilägen, så det var tur vi hade "Lunkan" som stoppade dem, sammanfattar Nicklas Bäckström i Cmores i den första periodpausen.

Den andra perioden hann inte ens börja innan Sverige drog på sig ett lagstraff för sen ankomst. Svenskarna själva skyllde situationen på funktionärerna, som bett laget vänta i omklädningsrummet på grund av dålig is.

– I omklädningsrummet får vi reda på att vi måste vara kvar i för att isen har smält. Och när vi sedan kommer ut till isen straffas vi. Jag använder era ord: Det är skandal och fiasko, säger förbundskapten Rikard Grönborg i Cmore.

Sverige inledde den andra perioden med fyra minuters spel i numerärt underläge, och precis när Tre Kronor klarat av prövningen, reducerade Slovakien till 2-1. En och en halv minut senare gjorde Dennis Everberg mål direkt på tekning, ordningen var återställd och Sverige kunde gå till sin andra periodvila med en 3-1-ledning.

En minut in i den tredje perioden såg Slovakien till att det skulle bli en spännande avslutning i lagens sista gruppspelsmatch, då Andrej Kurdna reducerade till 3-2 efter framspelning av Lukas Cingel. Närmare än så kom dock aldrig Slovakien och Sveriges William Karlsson kunde sätta slutresultatet 4-2 i tom kasse, med halvminuten kvar av matchen.

Klockan 16.15 i dag, tisdag, spelar Ryssland mot USA. Resultatet avgör om Sverige slutar tvåa eller trea i gruppen och därmed även om Sverige får stanna i Tyskland och Köln, eller måste inleda slutspelet i Paris, Frankrike.

Gabriel Landeskogs Tre Kronor är klart för kvartsfinal. Mot vilka - eller i vilken land den spelas - står ännu inte klart.

LÄS MER:

För Plus-kunder: Hägglund: Bäckström är en artist bland alla grovarbetare – och exakt vad Tre Kronor behöver

Gick upp fem kilo på en sommar – här är hemligheten bakom Nylanders fysik: "Farsan kör hårt med oss"

Bäckström om varför han hatat att möta Lundqvist och inte hälsat på Nylander: "Vi sa ingenting alls till varandra"

Isen fryser inte – då misstänker VM-arrangören sabotage: "Måste vara något som kommer utifrån"

Nicklas Bäckström var Nylanders "barnvakt" i Washington: "Bodde nästan hemma hos dem"

Annons