Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trosavik blandar slöjd och café

Solen skiner ute, vinden är stilla och vattnet glittrar nere i Ljusnan. Älven skiljer Trosavik från Sonfjället och det ikoniska berget syns genom fönstren på det mysiga cafét där allting är hembakat, hemslöjdat och hemgjort. Den gamla skolan har blivit ett populärt stopp på vägen antingen mot Sonfjället eller västerut längst väg 84, speciellt sommartid.

Annons

Trosaviks slöjd och café håller till i Hedevikens gamla skolbyggnad

Trosavik har nuförtiden öppet året om, men när det öppnade var det bara öppet på sommaren och då var det en ren slöjdbutik. Fram till 1968 var den gamla byggnaden skola men när byn köpte byggnaden 1990 började den successiva resan till den samlingspunkt det nu har blivit. I dag är det inte bara en slöjdbutik med ett café utan en fullt utrustad konferansanläggning, en utställningslokal och en turistbyrå. Den naturliga startpunkten på vägen till Sonfjället, länets enda nationalpark.

– Det är en naturlig samlingspunkt inte bara för byn utan hela Härjedalen eftersom det ligger mitt i och finns så bra möjligheter här, berättar Kathy Bäck som jobbat med Trosavik sedan starten.

Det första man möts av när man kliver innanför dörren är ett enormt älghuvud som hänger på väggen framför en. På sidan står en samling andra djur som också konserverats och samtliga djur går att se levande i området.

Den uppstoppade björnen vid den handmålade väggen i entrén är svår att missa

På övervåningen har man fotoutställningar denna sommar och där finns även konferensrummen och en del gamla hantverksattiraljer. Till till vänster finns cafét och till höger den välsorterade slöjdavdelningen. Det mesta som säljs här är tillverkat av folk som också hjälper till med försäljningen men enstaka objekt är inköpta.

En av de som bidragit till Trosaviks slöjdavdelning är Anette Morberg från Surahammar som semestrat i trakterna under 40 års tid men faktiskt aldrig varit vid Sonfjället. Hon har kommit hit för tredje sommaren i rad med sin make Kjell för att jobba en månad på Trosavik och menar att det sommartid brukar vara runt 50-100 besökare även om det varierar väldigt mycket med vädret och vilken dag det är.

Fikabrödet bakas på plats

– Det är roligt att träffa alla olika människor som stannar till här, berättar Anette medan hon serverar undertecknad en räksmörgås.

Just räkmackorna är en storsäljare, menar Anette och det är inte svårt att förstå varför när man smakar dem. Ett annat populärt inslag är hjortronpajen - något som Anette själv introducerade på cafét när hon började jobba här.

Försäljningen är ungefär hälften-hälften mellan cafédelen och slöjden. Förutom hantverk är det en del souvenirer och man kan finna allt från halmfigurer till böcker, träkonstverk till broderier, liksom saker av glas och renhorn till målningar - för att nämna en del.

En samling kåsor i olika storlekar

– Jag tror läget gör mycket för det det ligger bra men sedan finns det också väldigt mycket här, säger Anette Morberg.

Sommartid har Trosavik öppet varje dag och det finns inga planer att dra ned på verksamheten.

– Vi kör på så länge som det går och som vi orkar, säger Kathy Bäck och syftar på byalaget som äger huset när vi sitter och fikar med utsikt över Sonfjället. Det är lätt att dröja sig kvar här av så många anledningar.

Anette Morberg serverar i cafét

Hantverk av alla dess slag

Hjortronpaj och räksmörgås

Annons