Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bollnäs bandys oväntade koppling till massajfolket

Somalia har numera ett bandylandslag. Sandvikens AIK var nyss till Kina. Och nu säger alla elever på en skola i Kenya att de håller på Bollnäs GIF.
– Bandyn sprider sig mer och mer och jag tror att vi är närmare OS än vad folk tror, säger lagkapten Andreas Westh.

Annons

Många sporter får det allt svårare att locka publik till arenorna. Så även bandyn. Men det behöver inte betyda vare sig att intresset för sporten minskar eller att fansen blir färre.

Det kan vara tvärtom. Men intresse kan i dag visa sig på flera sätt och resvägen för fansen kan vara för lång. Det oavsett om det handlar om hemma- eller bortamatcher. Bollnäs bandys nyblivna har en resväg på omkring 1 000 mil till Sverige.

Hos massajerna i Kenya finns nämligen en skola där alla elever går klädda i orange och blått. Och de säger att de håller på Bollnäs bandy. Det berättar Micael Kolsmyr som är den som har introducerat bandyn för eleverna. Genom sin dotter, som har varit på ett projekt i ett barnhem i Kenya, kom han i kontakt med skolan och gav dem en Bollnäsflagga.

Det blev en uppskattad present. Skolans rektor vill dessutom ha en till, eftersom den första skulle hänga ute och då bli solblekt.

Så en ny och betydligt större flagga köptes in. Den har signerades av alla spelare och ska skänkas till skolan.

– Det här är jättekul, att få fram budskapet Bollnäs bandy där nere, säger Andreas Westh.