Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Världens största änglaspel finns i Valbo

/

Det är världens största änglaspel. En gång stod det på Stortorget i Gävle och pinglade in julen. Nu lyser det upp vinternatten från ett industritak i Valbo.
– Jag tycker att det har funnit sin rätta plats, det hör hemma här, säger fastighetsägaren Hans Flach.

Annons

Julen nalkas och för många är det en tid då det är dags att plocka fram sitt gamla änglaspel ur gömmorna. Den stillsamma klangen och de försiktigt fladdrande ljuslågorna skapar en sällsam fridfull stämning.

Om den över åtta meter höga skapelse som tornar upp sig mot himlen i Valbo har så mycket med det klassiska änglaspelet att göra kan diskuteras. Många tyckte att det både var fult och lät för eländigt när det för snart 20 år sedan placerades i centrala Gävle.

– Jag tycker det är vackert jag! Men jag håller med om att det kanske inte passade så bra inne i Gävle. Det är här i Valbo det ska stå. Det var ju här som änglaspelen en gång tillverkades, säger Hans Flach.

Han äger den gamla industrifastigheten där kolossen är placerad. Att ta sig upp på taket där spelet står, 27 meter över marken, är en mindre expedition men Hans Flach gör sig ändå omaket då och då för att kolla att allt fungerar. Ljusen i änglaspelet brukar hållas tända under december. Däremot är rotationsfunktionen avstängd sedan länge.

– Vi körde spelet ett år men då var det en dam som ringde och skällde och tyckte att det lät för jäkligt. Då stängde vi av. Sedan ringde en annan dam och undrade varför det blivit så tyst. Det är inte lätt att göra alla till lags, konstaterar Hans Flach.

Det var 1995 som Gävle kommun inför sitt 550-årsjubileum beställde denna jättevariant av änglaspelet. Tanken var bland annat att lyfta fram den långa tradition av tillverkning av änglaspel som finns i Gävle. Änglaspelet är visserligen en tysk uppfinning men en modern design av denna julprydnad skapades av Gävlebon Erik Boberg 1948. Hans företag AB Andersson & Boberg blev mycket framgångsrikt med produktionen av änglaspelet. Enligt uppgift tillverkades under en period 7 000 spel per dag. Spelen exporterades till cirka 25 länder.

Tillverkningen bedrevs under många år i Hille. Senare flyttades den till Valbo och företaget SMP som höll till i det så kallade Farmekhuset där bland annat Diléns saluhall finns i dag. Det var också SMP som tillverkade det stora änglaspelet för kommunens räkning.

I dag finns varken företaget eller änglaspelstillverkningen kvar.

– Det var synd att det försvann. Men det är svårt att driva tillverkning av sådana här billiga grejer i Sverige nuförtiden, det är inte lönsamt. Jag minns att maskinerna som de hade här såldes till Turkiet, säger Hans Flach.

Medan de små änglaspelen gjorde succé världen över fick den stora varianten ett bistert mottagande. Den ansågs ha fel proportioner, ha fel färg (mer brun än guldfärgad) och ha en dov klang som lät missmodig och domedagsdyster. Efter bara en jul på Stortorget flyttades spelet till Rådhusesplanaden innan det förpassades tillbaka till tillverkaren i Valbo. Där blev det stående undanskuffat innan Hans Flach, ägare till fastigheten, kom på idén att lyfta upp pjäsen på taket till en intilliggande betongsilo.

I Valbo har änglaspelet rönt en uppskattning som det aldrig fick i Gävle. Det har till och med fått ge namn, "Änglahöjden", åt det område där den är placerad.

Änglaspelet blir kvar på sitt tak, i alla fall om Hans Flach får bestämma.

– Änglarna finns ju uppe i himlen, det passar bra att änglaspelet finns nära dem.