Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt pilotprojekt ska öka läslusten bland länets barn

Sedan drygt en månad tillbaka gör bibliotekarier runt om i länet hembesök till nyblivna barnfamiljer.
– Det här blir ett helt nytt sätt att knyta kontakter, säger Catarina Lundström, regional samordnare för projektet.

Alla åtta kommuner i Jämtlands län har blivit utvalda att delta i det regionala projektet som är en del av Kulturrådets nationella satsning och som syftar till att stötta små barns språk- och läsutveckling. Kommunerna kan själva bestämma hur de vill lägga upp sin inriktning och ambitionsnivå

– Biblioteken har länge arbetat och fokuserat på små barns läsning och arrangerat sagostunder bland annat. Nyblivna barnfamiljer får också Barnets första bok. Men nu hoppas vi på att nå ännu fler barn och föräldrar, säger Catarina Lundström.

Sedan starten i september har 32 familjer i länet fått besök av en bibliotekarie, som förutom att inspirera och informera om olika böcker och läsning också delat ut böcker och information om språkutveckling. Bibliotekarierna uppmuntrar också föräldrarna till att läsa högt, sjunga, rimma och prata med sina barn på sitt modersmål.

– Tanken är att ha återkommande kontakt med barnfamiljerna på deras villkor. Det första hembesöket görs när barnet är sex månader, därefter vid 12 månader och när barnet är 18 månader. Vid det tredje besöket kanske familjen bjuds in till sitt bibliotek i stället. Eftersom allt är nytt får vi utvärdera under tiden och söka oss fram, säger Catarina Lundström.