Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppgifter: Sverige utsatt för ökat hot från Ryssland

/
  • Information om ett ökat hot från Ryssland bidrog till att Sverige återigen har ett permanent försvar på Gotland. Arkivbild.

Information om ett ökat hot från Ryssland bidrog till att Sverige återigen har ett permanent försvar på Gotland, skriver Dagens Nyheter.
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, säger till TT att det är dags att regeringen kallar in försvarsberedningen för en genomlysning av säkerhetsläget.

Annons

Hotets karaktär och innehåll har klassats som topphemligt, enligt tidningen.

I början av september talade såväl överbefälhavare Micael Bydén som försvarsminister Peter Hultqvist (S) om ett försämrat säkerhetsläge. Samtidigt beslutade Försvarsmaktens ledning att det skulle genomföras oannonserade kontroller av förbandens beredskap. Bland annat skickades 150 soldater från P4 i Skövde till Gotland.

Permanent närvaro

Onsdagen den 14 september beordrade ÖB soldaterna att stanna kvar för att trygga en permanent militär närvaro på ön.

– Någonting har hänt i underrättelsebilden. Men vi medborgare vet inte vad det är. Däremot ser vi effekterna av det. Den snabba baseringen av förbandet till Gotland är exceptionell, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till Dagens Nyheter.

Men för TT förnekar Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, att en särskild händelse skulle ligga bakom ÖB:s beslut.

– Utan det är ett försämrat omvärldsläge över tiden som ligger bakom detta, och vad gäller DN:s uppgifter så kommenterar inte vi vår underrättelseverksamhet vidare, säger han.

Större genomlysning

Dagens Nyheter har sökt Peter Hultqvist, men han vill inte kommentera uppgifterna.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson, Hans Wallmark, säger till TT att han inte informerats av regeringen om ett ökat hot från Ryssland, men är inte förvånad över uppgifterna.

– Det här visar den stadigt försämrade säkerhetsbild som vi har runt Östersjön.

Han efterfrågar att regeringen inkallar försvarsberedningen för att göra en större genomlysning av säkerhetsläget.

– Det är viktigt för att förstå i vilken omvärld Sverige befinner sig. Sedan får man dra operativa slutsatser utifrån det, både på en säkerhetspolitisk- och försvarspolitisk grund, säger Hans Wallmark.

Annons