Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattat språkcafé i Sveg

/
  • Dimitris Marmaras från Grekland får hjälp av Lisbeth Olausson, pensionerad lärare, att lära sig svenska.
  • Ritsa Trianfaryllidou och Lejla Kunic vispar en kaksmet.
  • Ett gäng ville lära sig körkortssvenska under kvällen.
  • Mina Kavimi var en av de som hade bakat en kaka på språkcafét.
  • Arfa Salale, två år gammal, dansade till Silversträngarnas musik.
  • Saffranskaka med rosdekoration bjöds det på.

Körkortsbegrepp, bakning, hantverk eller samtal stod på schemat när det anordnades språkcafé i Svegs församlingshem.
– Det märks att det finns ett stort behov av det här, säger Maj-Britt Halvarsson, lokal projektledare från kommunen.

Annons

Ute har novembermörkret och kylan sänkt sig över byn men från Svegs församlingshem lyser ett inbjudande sken. Här inne sitter människor i olika grupper och sysslar med lite av varje. Vid ett bord trängs färgglada garnnystan och trådar med varandra, en grupp kvinnor sitter samlat runt bordet och pysslar med olika hantverk. Vid ett annat bord sitter Dimitris Marmaras. Han kommer från Grekland och med hjälp av Lisbeth Olausson, pensionerad lärare, övar han på sin svenska.

– Det går bra, jag trivs i Sveg, säger han.

Språkcafét ingår i ett regionalt integrationsprojekt som region Jämtland/Härjedalen står bakom. I Sveg är det Svenska kyrkan som står för lokalen, studieförbundet Vuxenskolan för fika och Röda korset för samtal och hantverk.

– De som kommer hit väljer själva vad de vill göra utifrån vad de är intresserade av. Till exempel har vi många som är intresserade av körkort, både här i Sveg och i Hede. Vi träffas i Hede på tisdagar, säger Maj-Britt Halvarsson.

Målet är att skapa en träffpunkt för nyanlända, asylsökande och nyinflyttande och ge dem möjlighet till bland annat ökat deltagande i arbetslivet och stärka den sociala sammanhållningen.

Det blir fikadags och inne i köket råder full aktivitet. Ritsa Trianfaryllidou och Lejla Kunic står längs ena köksbänken och vispar ihop en smet, i andra köksdelen sprider en saffranskaka en doft som för tankarna till den stundande julen. Bakom bakverket står bland andra Mina Kavimi och nu viker hon servetter till små rosor som hon dekorerar fikafatet med.

– Det är bra och roligt här, jag har varit här tidigare med, säger hon.

Fikat dukas fram och i samband med det tar också musiken vid. Det är bandet Silversträngarna som står för underhållningen till de drygt 50 personer som kommit till församlingshemmet denna kväll. Språkcafét startade i början av november och pågår varje onsdagskväll i Sveg och på tisdagar i Hede.

Annons