Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödlig djursjukdom från USA hittad i vildren i Norge

/

Veterinärinstitutet i Norge har för första gången diagnoserat den dödliga sjukdomen Chronic Wasting Disease (CWD) hos en norsk vildren. Sjukdomen har tidigare bara funnits i Nordamerika. En sjukdom som drabbar hjortdjur.

Annons

Det var i mitten av mars som man hittade en död vildren i Nordfjella, skriver adressa.no. Nordfjella ligger nord ost om Bergen och på ungefär samma breddgrad som Lillehammer. Sjukdomen ska enligt WHO inte kunna överföras till människor.

Det är en välkänd sjukdom bland hjortdjur i Nordamerika. Men den har aldrig tidigare påträffats i Europa. I Nordamerika har sjukdomen hittat i djur som älg, svartsvanshjort, wapitihjort och vitsvanshjort.

Enligt Livsmedelssäkerhetsverket Evira så handlar det om en sjukdom som framskrider långsamt. Djuret magrar och förtvina fast det äter. I slutskedet av sjukdomen så drar sig djuret undan andra djur och upprepar vissa rörelser samt verkar nervöst. Det kan dricka och dregla onormalt mycket.

Sjukdomen kan endast diagnosticeras hos döda djur. Prov tas från en viss punkt i hjärnstammen och huvudets lymfkörtlar.

Det är osäkert hur sjukdomen sprids. Men man tror den överförs från ett djur till ett annat med kroppssekret, till exempel urin, avföring och saliv. Sjukdomen sprider sig effektivast på utfodringsställen och bland hägnade djur.

CWD hos hjortdjur hör till samma grupp av hjärnsjukdomar som galna ko-sjukan. I Norge kommer Veterinärinstitutet tillsammans med Mattilsynet att ta fram råd till jägare. I Nordamerika varnas jägarna för att hantera nervvävnad och lymfkörtlar från hjortdjur.

Hur smittan hamnat i Norge är okänt.

Annons