Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskarnas populära semesterö förbjuder plastpåsen

Frankrike har redan gjort det. Nu förbjuder de lokala politikerna på en av svenskarnas populäraste semesteröar engångsplastpåsar i handeln.

Annons

Mallorca har sedan charterresornas barndom på 1950-talet varit soltörstande chartersvenskars förstahandsval på sommaren.

Siffrorna för 2016 är inte klara, men 2015 besöktes ön av 325 000 svenskar.

Men öbor och turister (2015 beräknas nära nio miljoner turister ha besökt ön – tio gånger fler än antalet bofasta) sliter på naturen och naturresurserna. Och plaster i havet är en dödsfälla.

En plastpåse från Spaniens största varuhuskedja El Corte Ingles. Såväl denna mer stadiga och

Öns regionala regering har därför beslutat om ett totalförbud för plastpåsar av engångstyp i handeln, förbudet börjar gälla från 2018, rapporterar Majorca Daily Bulletin . Tidigare har Palma stad kommit överens om ett liknande förbud, men det som politikerna nu driver igenom handlar inte om frivilliga överenskommelser.

Det har mött viss kritik bland handlare och köpmän, en av dem som tidningen talat med säger att ett beslut i samförstånd hade varit att föredra.

Kostnaden för en papperspåse är i Spanien sju gånger högre än en motsvarande i plast – plastpåsarna där är ofta av en tunnare typ än den svenska mer rejäla plastkassen. Därför befarar handlarna och köpmännen att det är de som drabbas av höjda kostnader vid ett förbud.

Sedan tidigare har Frankrike infört ett förbud mot engångsplastpåsar i handeln och där går man ett steg längre: engångsbestick, -muggar och -tallrikar förbjuds stegvis från 2020 .

I Sverige har Naturvårdsverket föreslagit en rejäl prishöjning för plastpåsarna för att så att säga fasa ut användandet plånboksvägen.

Alla förbud och åtgärder baseras på ett EU-beslut om att begränsa användandet av plastpåsar av engångstyp.

Annons