Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning med polsk touch på Medborgarhuset

/
  • Lina Andersson framför en av Eligiuszs tavlor. Även hennes egna finns med.
  • Helene Asp från Hedeviken framför ett av sina favoritmotiv, Sonfjället.
  • Ann-Marie Mattsson från Sveg har bland annat målat av ett polskt timmerhus.
  • Molly Steinbeck från Ytterhogdal har målat barn i starka färger.

I somras deltog de i den polske målarens Eligiusz Szutys konstkurs i Eggen. Nu ställer de ut på Medborgarhuset under september månad.
– Han ger oss massor av bra tips, säger Ann-Marie Mattsson som deltog i somras.

Annons

Det är en återvändande konsthelg, en gång varje sommar kommer den polske konstnären Eligiusz Szuty till Eggen för att hålla kurs i målning. I somras deltog ett tiotal lokala konstnärer och nu ställer de ut sina verk på Medborgarhuset under september.

– Han lär en att se saker som man inte tänkt på när man är ute och skissar och kommer med olika tips. Och så är han väldigt duktig med färger, säger Ann-Marie Mattsson, sommarkursens äldsta deltagare, som var med för tolfte året i rad. Hon har också varit med på kurs i Polen och en av hennes tavlor på utställningen föreställer ett polskt härbre.

Målningarna är både sådana som de lokala konstnärerna började med under sommarens kurs, och andra, i akvarell och olja. Viktigt med kursen är förstås inspirationen från en "riktig" konstnär, men själva umgänget i Eggens bystuga, där kursen hölls, spelar också en stor roll.

– Det är så roligt att träffas. Och så gör Bosse Yman (som har annexet, en konsthall i Eggen) så god mat åt oss, säger Helen Asp, en annan av utställarna.

Annons