Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädret gynnsamt men sämre förutsättningar väntar – räddningstjänsten om brandläget i länet just nu

 
Skogsbränderna i Jämtland och Härjedalen sommaren 2018
Visa alla artiklar

Tack vare vädret har bränderna kunnat hållas i schack och räddningstjänsten rapporterar om ännu en stabil dag i kampen mot lågorna. Betydligt sämre prognos väntar dock under veckan.
– Taktiken vi har med nya larm om bränder är att möta dem med en kraftfull insats och kunna återgå till de större bränderna, skriver Räddningstjänsten Jämtland.

Så här ser brandläget ut just nu:

Bergs kommun

Stor-Tävjeåsen, här pågår en kamp mot nya bränder. Arbetet fortgår från marken men trots regn, vattenbombning från helikopter och att räddningstjänsten kört runt området med bandvagn för att platta samman myren så uppstår det upp nya bränder. Branden hotar ingen bebyggelse men kan ta mer mark. 250 hektar är ytan och det brinner på vissa punkter uppger räddningstjänsten.

Härjedalens kommun

Storbrättan och Lillåsen/Fågelsjö: Vad gäller den senare bekämpas mindre uppblossande bränder vid Stensjön och östra begränsningslinjen med helikopter. I övrigt är situationen enligt räddningstjänsten relativt oförändrad. Brändernas yta är cirka 1000 hektar i Storbrättan och 4000 hektar i Lillåsen/Fågelsjö.

Brandmännen från Polen kommer hjälpa till vid Storbrättan.

Ragunda kommun

Positiva besked från Pålgård. Räddningstjänsten rapporerar om bra läge och skriver att de patrullerar området med egen styrka och har stöd av Hemvärnet och civila. Brandplatsen har en yta av cirka 180 hektar. Ett medel för effektivare släckning och skydd för återantändning sprids på brandplatsen.

Äxingmyrkullen, släckningsarbetet fortsätter men den branta, steniga terrängen gör släckningsarbetet svårt skriver Räddningstjänsten Jämtland. Risk för fallande träd i större delar av sektionen.

Läget är stabilt i nordvästra delen men inom vissa områden kan det flamma upp. På platsen används olika typer av manuell och automatiskt bevattning. Även olika fordon med röjning och bevattning som skotare, skördare, grävare, bulldozer och vattenfylld gödselspridare används i släckningsarbetet. Brandens areal är cirka 500 hektar.

[+] Inrikesminister Morgan Johansson på blixtvisit i Sveg – fick se brandområden från ovan

Allt om skogsbränderna i Jämtlands län – här får du de senaste uppdateringarna