Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eld ger liv vid naturvårdsbränning

Skogsvårdsbränning – långsam och kontrollerad avbränning av skog – gynnar arter som är beroende av brand, till exempel mosippan, fåglar och olika insekter.
– Skogsbranden är en naturlig del i tallskogen, men ovanlig i dag och därför utför vi kontrollerade bränningar som denna, berättar Fredrik Lundin, naturvårdsförvaltare vid Länsstyrelsen i Dalarna.

Annons

Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Dalarna brände under tisdagen cirka två hektar tallskog i den västliga taigan i trakten av Dala-Järna söder om Dalälven.

Bränningen ingår i ett EU-finansierat projekt som heter Life Taiga och som pågår i mellersta och norra delarna av Sverige.

Hettan var påtaglig när eldens framfart långsamt svedde marken och träden.

Fredrik Lundin uppmanar de som är tveksamma till denna typ av insatser att ta reda på fakta.

– Att bränna i skogen ger väldigt höga naturvärden, vissa arter gynnas medan andra givetvis missgynnas. I det här området finns inga speciella skyddsvärda arter men de som gynnas av brand är hotade och ges nu chansen att etablera sig, upplyser Fredrik Lundin.

Fredrik Lundin från Länsstyrelsen Dalarna ledde arbetet med att bränna ett två hektar stort skogsområde

Hur går det för de djur som finns i området?

– Eftersom vi bränner långsamt och kontrollerat hinner de flesta djuren undan elden. Många fåglar gynnas kolosalt av det här, redan nästa år kommer vi säkert att ha många fler hackspettsarter här till exempel.

De positiva effekterna kommer nästan direkt – insekter som trivs i brandområden kan komma redan till kvällen och sedan kommer utvecklingen att pågå under flera tiotal år.