Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens snabbaste till Fjälltopphelgen

/
  • Ludvig Jensen har världsrekordet på 100 meter supersprint. Här slog han Petter Northug på distansen i Ramundberget 2014. Blir det en repris av den finalen i år?
  • Ida Ingemarsdotter, initiativtagare till supersprinten, får stryk av Stina Nilsson i Ramundberget 2014. Stina Nilsson kommer inte till start i år men Ida Ingemarsdotter får räkna med tuff konkurrens från andra åkare.

Petter Northug, Ida Ingemarsdotter, Ludvig Jensen, Linn Sömskar, Anders Södergren och hemmaåkaren Lars Nelson. Fjälltopphelgens tävlingar i Bruksvallarna och Ramundberget lockar några av världens bästa skidåkare.

Annons

I år inleds tävlingarna redan på torsdag med en sprint för juniorer och seniorer på nya sprintbanan i Bruksvallarna.

– Vi kommer att vända starten mot hur vi körde på Bruksvallsloppet och starta direkt ut i första sprintbacken för att få jämnare heat, säger banchef Mikaela Sundbaum i ett pressmeddelande.

På fredagen körs supersprinten över 100 meter i Ramundberget. Initiativtagaren Ida Ingemarsdotter hör till en av favoriterna men kommer säkert att få tuff konkurrens. På herrsidan är Petter Northug och världsrekordhållaren Ludvig Jensen favorit. Drygt 100 åkare finns med på deltagarlistan.

Lördagen bjuder på det klassiska Fjälltopploppet för elit och motionärer. Sträckan för herreliten är 35 kilometer. Damerna kör som längst 28 kilometer och det är också motionärernas sträcka. För Jämtland/Härjedalen räknas tävlingen som DM i klasserna damer och herrar, 11 till 16 år. Totalt är 818 skidåkare, unga som äldre, anmälda till någon av lördagens distanser.

Helgen avrundas på söndagen med störtlopp på längdskidor och därefter skicross, där vinnaren i varje ungdomsklass får möta någon av världsstjärnorna på plats.

– Det här är en av Sveriges största längdskidtävlingar för barn och ungdomar och då känns det givetvis roligt att vi har några av världens främsta på samma arena, säger tävlingsledaren Magnus Myhr i ett pressmeddelande.

Annons