Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasalooparen från Kungsbacka får träna i Funäsfjällen

/
  • Tommy Bengtsson har skottat ihop ett eget spår i en drygt hundra meter lång slinga på gården utanför Kungsbacka. Som mest har det blivit två timmars körning.
  • SVT Väst gjorde ett reportage om Tommy Bengtssons vasaladdning som fick stor spridning.
  • Jonas Kojan, chef för Destination Funäsfjällen, säger att det värmer i hjärtat att på bjuda en sådan ambassadör för längskidåkning på lite

Tommy Bengtsson utanför Kungsbacka blev rikskändis när reportaget om hans spårslinga hemma på gården sändes i SVT. Varv efter varv tränar han där inför Vasaloppet.
Nu bjuds han på skidåkning av destination Funäsfjällen.

Annons

– Det var lite overkligt. Helt sanslöst. Galet bra! Tommy Bengtsson berättar om samtalet från Jonas Kojan, chef för Destination Funäsjällen, där skidåkaren från Torred utanför Kungsbacka fick beskedet att han bjuds på fyra dagars boende, mat, skidåkning samt skidskola i Funäsfjällen, dagarna innan Vasaloppet.

– Jag ser verkligen fram mot att komma upp till Härjedalen. Jag har varit mycket i fjällen, bland annat i Sarek, men det blir första gången i Härjedalen, berättar Tommy Bengtsson.

Det hela började med ett reportage i SVT Väst för några dagar sedan, där han visade upp sin spårslinga på drygt hundra meter som han skottat ihop i trädgården. Tommy Bengtsson ska åka sitt trettionde Vasalopp och i slingan tränar han inför utmaningen.

– Första åren jag åkte var det gott om snö även här nere, men sedan blev det att jag skottade ihop hemma på gården, berättar han.

Reportaget spred sig snabbt i sociala medier. När destinationsbolagets medarbetare samlades morgonen efter att det visats i teve var det dagens snackis.

– En person tyckte att vi borde ringa upp honom och sagt och gjort. Och efter lite råddande hade vi fått ihop boende på hotell Bruksvallsliden samt kurs på Mikaelas skidskola. Han får maten gratis och så behöver han inte betala spåravgiften, säger Jonas Kojan.

Varför gör ni det här?

– Det kändes som självklart att vi skulle erbjuda honom möjligheten att få åka skidor i världens bästa förhållanden inför Vasaloppet. Han är en sådan fantastisk ambassadör för längskidåkning och det värmer i hjärtat att få hjälpa honom lite på vägen.

Sedan är det väl också en väldigt bra marknadsföring för er?

– Jo, det ska vi såklart inte sticka under stol med, att det är en bit i det, samtidigt som kan vi göra en person riktigt glad, säger destinationschefen.

Tommy Bengtsson kommer till Funäsfjällen på i morgon (lördag). Det är en lång resa från Torred men han "bangar inte för utmaningar", som han själv utrycker det. Förutom alla Vasalopp har han även cyklat till Afrika och vandrat i Himalaya, även om det vara några år sedan.

– Det här är så jäkla bra, det är precis som att någon där uppe sitteroch reglerar detta. Och jag kan inte åka skidor heller, så jag ser väldigt mycket fram mot instruktören där uppe som ska hjälpa mig att fila lite på tekniken.

Men du har ju åkt Vasaloppet flera gånger?

– Jo, men det är på ren vilja, säger Tommy Bengtsson.

Se mer: Reportaget om Tommy Bengtsson i SVT

Annons