Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väst Express invigd på Vemdalsskalet

/
  • Torgny Svensson berättade lite om investeringen i Väst Express i samband med att den invigdes.
  • Liftarna sköts alltmer automatiskt och att stå och dra byglar för skidåkarna är sällan liftskötarens jobb numera.
  • Det var kyligt på Vemdalsskalet när Väst Express invigdes men många ville ändå testa den nya linbanan som det tar lite drygt tre minuter att åka i upp till toppen.
  • Halvard Svensson fixade kaffe och bullar och berättade om minnen när det bara fanns två liftar på Vemdalsskalet. Dessa hade även lunchstängt, men då är vi 45 år bakåt i tiden.

Destination Vemdalen kan nu stoltsera med ytterligare en modern linbana. Under annandagen invigdes Väst Express som går från Skalspasset upp till toppen på Hovde.

Annons

En lokal storsatsning ligger bakom möjligheterna att bygga den nya liften. Ägare till Väst Express är Skalspassets Linbana AB där det tillsammans med Skistar finns lokalt verksamma företag som aktieägare. Skistar har i samverkan med linbanebygget investerat i snötillverkning och nya nedfarter. Skistar kommer även att arrendera och driva den nya liften som har en kapacitet att ta 2 800 skidåkare i timmen till toppen.

– Eftersom ett skipass i Vemdalen gäller oinskränkt i våra tre skidområden kan alla våra gäster oavsett vart de bor glädjas över denna nyhet, säger Anders Lundqvist, marknadsansvarig Skistar Vemdalen.

Totalt omfattar investeringen 63 miljoner kronor fördelat på 45 miljoner för den nya liften och 18 miljoner för nya nedfarter och snösystem. Tillväxtverket och länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat investeringsstöd med totalt 11,7 miljoner SEK.

– I den glesbygd som Vemdalen befinner sig i är denna investering oerhört stor. Det är nu upp till oss att bevisa att det vi säger är sant, nämligen att investeringen kommer att skapa tillväxt och ökad lönsamhet, förklarar Torgny Svensson, chef för Skistar Vemdalen.

Sedan säsongen 2005-2006 har det investerats drygt 300 miljoner i Vemdalsområdet på nya liftar och nedfarter och utvecklingen går i rasande fart.

– När jag började jobba här på Skalet 1968 fanns bara linbanan upp på Hovde och Sörliften. På den tiden hade vi även lunchstängt mitt på dagen, minns Halvard Svensson som passade på att bjuda alla gäster på kaffe och bulle i samband med invigningen.

Annons