Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder Rysslandsresa med första hjälpen kurs

/

Om några veckor ska Lelle och Carola åka hundra mil på skoter - över den ryska tundran. I förberedelserna ingår en två dagars första hjälpen utbildning.
– Om det skulle hända något kan det ta lång tid innan vi får hjälp, säger Carola Sandberg.

Annons

För henne blir det första gången. En hundra mil lång skotertur över fem dagar på den ryska Kolahalvön. Start och mål är i staden Kirovsk och turen går runt bergsmassivet Khibiny där det enligt uppgift kan komma flera meter snö pers säsong. Arrangör är sambon Lelle Jonsson som driver skoteruthyrningen Frihetsbolaget i Vemdalen. I helgen samlade de gruppen som ska iväg, totalt elva personer, för en två dagar lång första hjälpen utbildning.

– Det är vanlig första hjälpen men vi lär oss också hur man spjälkar ett ben, hur man transporterar en skadad, hur man syr ihop ett sår och sådana grejer. Det är anpassat för den resa vi ska iväg på. Om det skulle hända något kan det ta lång tid innan vi får hjälp av sjukvården. Det är ju långt till närmaste stad. Då gäller det att vara så förberedd som möjligt, säger Carola Sandberg.

Några av dem som är med på kursen jobbar även ibland åt Lelle Jonsson som skoterguider. Och han ser utbildningen som ett sätt att höja kompetensen inom första hjälpen för de som rör sig uppe på fjället.

– Vi finns ju där ofta och kan vara den som kommer allra först till en olycksplats. Då är det viktigt att vi kan de här bitarna, säger han.

Varför väljer man då att ge sig ut på en hundra mil lång skotertur mitt i mörkaste Ryssland?

– Lelle har ju varit iväg förut och jag har sett bilder och filmer från resorna och blivit jättesugen på att följa med. Jag började åka skoter förra året men bestämde mig redan då. Det är en enormt härlig känsla att åka ut på fjället, jag tycker det är jättekul helt enkelt. Sedan är vi väl lite kicksökare allihopa som åker och vill ha äventyr, säger Carola Sandberg.

Annons