Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halkiga vägar ett gissel - nu kräver turistbranschen bättring

/
  • Snö och modd som fryser till och gör vägarna halkiga om det inte tas bort i tid.
  • Torgny Svensson, tidigare chef för Skistar Vemdalen.

Flera tunga aktörer i Härjedalen, destinationsbolagen i Funäsdalen och Vemdalen samt Skistar Vemdalen, har haft möte med Trafikverket för att diskutera väghållningen i landskapet.

Annons

– Vägen är en del av den totala upplevelsen för de som besöker oss. Vi vill naturligtvis att den ska var så bra som möjligt, säger Torgny Svensson, tidigare chef för Skistar Vemdalen.

Vintern har bjudit på spåriga vägar och avåkningar på flera håll i Härjedalen och nu är sportloven i gång med en massiv ökning av trafikanter till och från landskapets populära skiddestinationer. Frågan om vägunderhållet i Härjedalen är ständigt aktuell och från turistnäringens sida har det under flera år funnits ett missnöje med hur vintervägarna ser ut i kommunen.

– Det handlar delvis om respons som vi får från våra gäster, där det framkommer en hel del synpunkter på vägen, säger Torgny Svensson, som slutat som chef för Skistar Vemdalen men som fortfaranden har kvar vissa arbetsuppgifter. Och ett stort engagemang för turistutvecklingen.

Liknande synpunkter kommer från Jonas Kojan, vd för destinationsbolaget i Funäsdalen.

– Vägunderhållet har inte varit bra i vinter. Det blir trafikfarligt med så spåriga vägar. Jag tycker det känns farligt att köra ibland och då är jag ändå van vid hur vägarna kan se ut häromkring, säger han.

Efter påtryckningar ordnades ett möte tidigare i vintras där företrädare för turistnäringen i Härjedalen fick fick sitta ner och diskutera väghållningen med Trafikverket samt entreprenören Peab.

– Min uppfattning, efter mötet, var att de inser att här finns det en förbättringspotential. Jag tycker vi fick gehör för att vi är lite speciella och att vägarna kanske måste vara lite bättre skötta utifrån hur trafiken ser ut under vissa tider när det är mycket turister i Härjedalen som i huvudsak tar sig hit med bil. Och att det måste vägas in när man gör upphandlingar, säger Torgny Svensson.

Och det verkar som att Torgny Svensson fått rätt uppfattning. Evert Boeye, projektledare på Trafikverket i Östersund och även han med på mötet, säger att myndigheten nu "håller på att titta på" möjligheten att ha en mer intensiv väghållning vissa perioder på året.

– Det handlar främst om jul, sportlovsveckorna och runt påsk i sådana fall. Att man då skulle ha kortare åtgärdstid än resten av året på vissa vägsträckor.

Kan det bli aktuellt redan till nästa vintersäsong?

– Ja, det kan bli så, säger Evert Boeye.

– För vår del är det otroligt viktigt att våra gäster, som ofta kanske inte har samma utrustning som vi som bor här, exempelvis kör på friktionsdäck, ska kunna känna sig trygga när det reser till och från oss, säger Torgny Svensson.

Annons