Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Ett rykte och ett brev som är början till nedläggningen av Vemdalens skola

/

Annons

Det började med ett rykte och sedan ett brev. Något som vi trott ej skulle drabba oss, utan mindre byar med betydligt tuffare framtidsutsikter. Vår kommun som verkligen försöker att få ekonomin att gå ihop, vill säkert väl, men allt blir så fel. Det som stod var i stora drag att dom utredde flytt av klass 1-3 från Hede till Vemdalen och sedan 4-6 från Vemdalen till Hede.

Detta pga lokalbrist/omfattande renoveringar och kommande låga årskullar. Historiskt sett så flyttar familjer hit under barnens grundskoletid och då det finns klasser som gått från 9 st till 17 st elever pga inflyttningar så ser vi positivt framåt, men detta vill kommunen ej spekulera i. Man behöver inte vara analytiker för att förstå att detta är början till nedläggningen av vår skola. Klart att kommunen kunnat lösa detta via temporära klassrum och visst förstår vi att det kostar mer pengar att driva två skolor istället för en, men samtidigt borde väl kommunen ha lärt sig att våga satsa där potentialen finns.

Vemdalen är bland det största varumärke som Härjedalen har och då det råder brist på bostäder så står vi inför moment 22. Byn kommer att drabbas stenhårt då flera familjer väljer att flytta ut samt att färre barnfamiljer flyttar hit permanent och rekryteringar till bl.a Skistar försvåras. Husen blir mest troligt sålda till turister, vilket innebär att kommunen tappar skatteintäkter iform av kommunalskatt och utjämningsbidrag. Har ni ö.h.t kalkylerat med detta?

Nu måste kommunen börja tänka affärsmässigt och långsiktigt. Ni har finansierat ett badhus,ishall, en ev. 10-miljoners renovering av folkets hus, kommunal bio samt en träbjörn... Hade ni lagt delar av detta i vemdalen så hade ni skapat en avkastning men istället köper ni på oss en livstids utgift samt lägger ned våran skola. Ni är skyldig oss detta. 

Tack för mig//

Niklas Hallström.

Förälder, företagare och förbannad representant för Rädda Vemdalens Skola.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons