Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill få härjedalingar att åka mera skidor"

/
  • – När jag växte upp var jag mera utanför backen än i, och försökte få mina föräldrar att hänga med, säger Vera Håkansson Fermbäck initiativtagare till eventet

– Jag brinner för skidåkning, att alla ska få åka skidor oavsett vad. Jag vill att alla ska vilja och kunna bo kvar i Härjedalen, säger Vera Håkansson Fermbäck.

Annons

Vera är 20 år gammal, kommer från Vemhån och går fjärde året på skidgymnasiet i Östersund. Hon vill få Härjedalingarna att åka mera skidor genom sitt initiativ till eventet "Tillsammans på Snö".

– Jag behövde en idé till mitt gymnasiearbete och tänkte på vad jag brinner för mest: Skidåkning. Jag har stått på skidor sen jag var två år gammal.

"Tillsammans på Snö" är en fri skiddag för invånare i Härjedalens kommun. Målgruppen är barnfamiljer, med en åldersgräns på fyra år och uppåt. Den äger rum på Skistars område i Vemdalsskalet den tolfte mars. Det börjar klockan nio och håller på tills liftarna stänger. I barnområdet kommer man att kunna lära sig olika saker: Hoppa i parken, åka bana, friåkning, snowboard och alpint. Det kommer att vara anpassat efter vad man kan, med utgångspunkt från nybörjare och det kommer att finnas folk att åka med. 100 platser finns och det är först till kvarn som gäller.

– Det är drygt 45 anmälda men över 200 medlemmar i facebookgruppen "Tillsammans på Snö". Jag tror att många är lite sega med att anmäla sig. Det är lätt att glömma, men jag hoppas på fler anmälningar när eventet närmar sig. 

Kommer alla som vill delta att få plats?

– Vi har satt en gräns på 100 platser, men skulle intresset visa sig vara större än vad vi har tänkt, så kommer vi självklart att utöka antal platser.  

Vilka ligger bakom detta?

– Vi har en hel del som står bakom, med största stödet från Skistar, Conceptstore och Opel. Vi har även fått med några restauranger runt omkring i området som kommer erbjuda mat till förmånligt pris för alla deltagare.

Är Härjedalingarna lite hemmablinda, som inte upptäckt tjusningen med att åka alpint?

– Ja, det är min uppfattning. Vi har Sveriges tredje största skidområde, men ingen som åker i det då vi inte har turister här. Det finns mycket annat som lockar, och jag tror att de flesta tror att det är dyrare än vad det egentligen är. Det är faktiskt så att Skistar erbjuder alla barn upp till årskurs 9 i hela Härjedalen gratis liftkort. Det här var nyheter för mig. Jag tror att det är många andra som heller inte vet om det.

– Det är så kul i backen, och jag vill att fler ska få upptäcka det.

Annons