Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Göran Mann blev årets Härjedaling 2016

En enhällig jury valde Göran Mann, Vemdalen, till årets Härjedaling 2016. Ulf Persson, vice ordförande i Härjedalsföreningen i Stockholm, berättar här mer om föreningens årsmöte och om motiveringen till utmärkelsen.

Annons

Göran Mann, årets Härjedaling 2016, här flankerad av Roland Cedermark.

Den 14 mars samlades Härjedalsföreningen i Stockholm till årsmöte i Högalid kyrkas församlingssal på Södermalm.

Vi välkomnades med vacker musik av riksspelmannen Kaj Nenning på fiol.

Ordförande Siw Sjögren hälsade medlemmarna välkommen och ett speciellt välkommen till kvällens gäster, Göran Mann med hustru Ulla från Vemdalen, stadsminister fru Ulla Löfvén, Jejja Svensson samt hedersmedlemmen Roland Cedermark. Därefter uppmanades till en tyst minut för avlidna föreningsmedlemmar och en tanke till deras anhöriga.

Som ordförande för mötet valdes Jejja Svensson och till sekreterare Solveig Andersson. Sedvanliga årsmötesförhandlingar avhandlades, verksamhetsberättelse, kassarapport och revisionsberättelse lästes upp och därefter beviljades styrelsen ansvarsfrihet.

Till styrelse för kommande år valdes Solveig Andersson till ordförande, Ulf Persson vice ordförande, skattmästare Örjan Strömstedt, sekreterare Roland Salomonsson samt ledamot Josefine Granding-Larsson. Till suppleanter valdes Uno Schwartz och Henry Mårtensson.

Trevlig samvaro på årsmötet.

Till Årets Härjedaling 2016 valdes av en enhällig jury, bestående av representanter från Härjedalsföreningens styrelse, tidningen Härjedalen samt Härjedalens kommun, Göran Mann från Vemdalen med motiveringen "Görans enorma osjälviska arbete att skapa föreningen Mö finns som lyfter fram och skapar värme och gemenskap för den som drabbas lokalt i Härjedalen av cancer samt ger stöd åt de drabbades familjer."

Till års mötet var Göran speciellt inbjuden för att ta emot utmärkelsen. Förutom äran mottogs träreliefen av Emil Näsvall som Årets Härjedaling besitter ett år, samt diplom och blommor. Göran berättade sedan mycket intressant om många av sina ideella uppdrag, i första hand om föreningen Mö Finns som har sitt ändamål att stödja cancerdrabbade personer och deras anhöriga där Göran varit den stora initiativtagaren. Även om arbetet med kyrkogårdsinventeringen i Vemdalensom tog drygt fem år att förverkliga, som sedan kom ut i bokform där i stort sett alla Vemdalingar finns omnämnda samt om deras släkt både bakåt och framåt itiden.

Göran berättade också om boken ô rök stig från störrösä där han har översatt en samling barnvisor, psalmer och bibeltexter till härjedalska.

Göran avslutade med att sjunga en egenkomponerad text på härjedalska till melodin Myway.

Som tradition på föreningens möten sjöngs Mosippan som kompades av Roland Cedermark som skrivit musiken till och texten författad av Göran Manns pappa Otto.

Göran överlämnade ovan nämnda böcker som present till Härjedalsföreningens bibliotek och tackade återigen för den hedersamma utmärkelsen som följdes av rungande applåder från medlemmarna.

Efter mötet bjöd föreningen på kaffe, renklämma och kakor till härlig musik av Roland Cedermark som gick omkring vid borden och underhöll med sitt dragspel.

Träreliefen av Emil Näsvall är nu i Göran Manns förvar under ett år. Som sig brukligt för årets Härjedaling.

Kaj Nenning välkomnade mötesdeltagarna med fiol.

Annons