Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Karolin från Jamtli besökte Vemdalens skola - levande historia i klassrummet

Eleverna fick stå upp när de pratade med lärare och en Karolin från 1700-talet dök upp i klassrummet. Det blev några väldigt konkreta historielektioner när Jamtli besökte Vemdalens skola häromveckan.

Annons

Hur gick det till när Armfeldst karoliner fick order om att anfalla Trondheim? En karolin från Jamtli berättade om fälttåget för elever på Vemdalens skola.

Jamtli har ett koncept där man besöker skolor som ligger långt från Östersund. Förra veckan besökte de Vemdalens skola. Eleverna fick vara med om en skoldag för 100 år sedan. Plattan var utbytt till griffeltavlor och barnen fick stå upp när de svarade på magisterns frågor. Magistern var klädd som det var på den tiden. Planscher och annan rekvisita var också tidsenligt.

I ett annat klassrum var det en äkta Karolin som berättade för barnen om stormaktstiden som var för ungefär 300 år sedan. Det var då Carl Gustaf Armfeldt fick order att anfalla Trondheim. Hur planerade man ett fälttåg på den tiden och hur fungerade det när kriget kom till glesbygden - sådana frågor fick eleverna svar på.

Lärare som för hundra år sedan, lite strängare i klassrummet, kanske också lite mer ordning?

Annons