Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många elever men få politiker på demokratidag

/
  • Henrik Linusson välkomnade Hassam Alshowak, Sveg, (t.v.) och Oskar Hammar, Hede, samt alla övriga ungdomar välkomna till Demokratidagen 2015 på Storhogna.
  • Fr.v. Mimmi Stålhandske, Isak Stener, folkhälsosamordnaren Ingela Kälvedal, och Silje Kristensen jobbade med medborgarförslag om bland annat nya bostäder för unga i Härjedalen.
  • Bergs kommunalråd Therese Zetterman (S) var enda politiker från Berg. Här tillsammans med eleven Nikita Karlsson och Bergs folkhälsosamordnare Kajsa Kårwik.

Drygt 100 skolelever från Härjedalen och Berg hade samlats till Demokratidagen 2015 som på fredagen hölls i Storhogna. Men de inbjudna politikerna svek. Från Härjedalen kom bara tre politiker. Från Berg kom bara en.

Annons

Från båda kommunerna hade samtliga ledamöter i respektive kommunstyrelse bjudits in liksom ordförande från de olika nämnderna.

– Tråkigt att inte fler politiker dök upp. Man får hoppas de hade goda anledningar att inte vara här. Tidigare år har vi i alla fall haft fler politiker här. Synd att det blev så få i år, tycker Kajsa Kårwik, folkhälsosamordnare i Berg, som hållit i det här ungdomsprojektet i flera år.

Ingela Kälvedal, folkhälsosamordnare i Härjedalen, håller med.

– Det hade varit roligt om fler politiker tagit den här chansen att få träffa ungdomarna, säger hon.

De politiker från Härjedalen som valt att delta i demokratidagen, som hölls på den nya anläggningen Storhogna M, var Anna-Lena Andersson (S), Lars-Gunnar Nordlander (S) och Pontus Nissblad (M).

Ensam politiker från Berg var kommunalrådet Therese Zetterman (S).

– Jag hade verkligen önskat att vi varit fler, men en del har varit upptagna i möten och andra har haft andra förhinder. Jag hoppas det här är en engångsföreteelse för det här är en viktig dag. Vi behöver ett sådant här forum där vi får träffa ungdomarna och lyssna på vad de tycker är viktigt, säger hon.

Från varje demokratidag Härjedalen och Berg arrangerat tillsammans har ungdomarna lämnat förslag på kommunala satsningar de vill se. Ett av dessa förslag har varit gratis bussresor som numera införts i kommunerna.

Andra förslag har inte förverkligats på samma sätt.

– Nytt för i år är att förslagen ska bli medborgarförslag. Då måste förslagen tas på allvar och behandlas som ett formellt förslag. På så sätt får ungdomarna också en inblick i hur den kommunala ärendehanteringen fungerar, berättar Ingela Kälvedal.

I båda kommunerna har eleverna förberedd demokratidagen med att sammanställa en rad frågor där de viktigaste nu skulle bearbetas till medborgarförslag.

Ungdomarna var indelade i olika grupper med olika tilldelade ämnen.

– Vi vill att det byggs fler och billiga lägenheter så vi kan locka fler ungdomar till gymnasiet. Det är en viktig fråga i vår grupp, berättade Isak Stener .

– Vi vill också kunna utöva fler aktiviteter. Det behövs mera lokaler, påpekade Silje Kristensen.

Båda förberedde medborgarförslag i en av Härjedalens grupper.

Bland ungdomarna i Berg var behovet av en sporthall inte oväntat den kanske hetaste frågan.

Men även mer jordnära vardagsfrågor behandlades.

– Bra aktivitetsplatser och bättre vägunderhåll är viktiga frågor, tyckte Martin Liljedal.

Årets Demokratidag avslutades med Höstrocken.

Annons