Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanstadiet kvar i Vemdalen - tills vidare

/

Det ser ut som att eleverna i Vemdalen får fortsätta gå mellanstadiet på skolan i byn, åtminstone tills vidare.
– I nuläget kan det vara bra att ha kvar skolan som den är, säger Helena Larsson (V), ordförande i Nämnden för bildning, fritid och kultur.

Annons

Sedan slutet på förra året har en utredning pågått om bland annat framtiden för Vemdalens skola, som har för få klassrum och dessutom saknar ordentliga personalutrymmen. Flera alternativ har lyfts fram, bland annat att bussa eleverna i årskurs 4 till 6 till Sonfjällsskolan i Hede. Även biblioteks framtid har utretts.

Läs mer: Elever från Vemdalen kan komma att bussas till Hede

Nu verkar det som att mellanstadiet blir kvar i Vemdalen. Nämnden för bildning, fritid och kultur väntas fatta beslut vid nästa sammanträde i mars, och förslaget från nämndens arbetsutskott är att årskurs 4-6 blir kvar på skolan. Undervisningen i slöjd kan dock komma att flyttas till Sonfjällsskolan i Hede, där Vemdalseleverna redan har sina lektioner i hemkunskap.

– Utifrån vad utredningen visar är det inte aktuellt med någon flytt i nuläget. Dels handlar det om att Sonfjällsskolan ska renoveras och vi måste se vad det kommer att innebära. Vi är osäkra på om den bästa lösningen nu är att flytta elever till Hede, säger Helena Larsson.

Beskedet om att olika alternativ för skolans framtid utreddes möttes av ett stort engagemang i Vemdalen, både från föräldrar, föreningar och näringsliv.

Läs mer: Stort engageman för Vemdalens skola

Ett engemang som Helena Larsson är mycket glad över.

– Vi har haft en jättebra dialog och fått många förslag på lösningar, både när det gäller biblioteket och skolan. All input gör det lättare för oss politiker att fatta beslut, säger Helena Larsson.

Hur det blir på längre sikt är svårt att sia om. Vemdalens skola har i dag drygt 70 elever inklusive förskoleklass. Ingen av årskullarna födda 2010 till 2015 på orten är större än nio barn i dagsläget, enligt folkbokföringen.

– Som prognosen ser ut nu är det inte möjligt att ha skola både i Vemdalen och Hede i framtiden. Vi måste fortsätta titta på hur det ska se ut och fatta långsiktiga beslut för skolan i hela Härjedalen, säger Helena Larsson.

I arbetsutskottets förslag till beslut ingår också att flytta biblioteket och att bygga om den lokalen till lärarutrymmen. Vart biblioteket ska flytta är oklart. Arbetsutskottet vill ge kulturchefen Patrik Byström uppdraget att hitta möjligheter till samverkan med lokala näringar, exempelvis butiker eller hotell, för bibliotekets verksamhet.

Läs mer: Insändare om ett rykte som blev ett brev som är början till nedläggning

Annons