Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade startbesked för byggen - måste betala 90000 till kommunen

Två byggherrar i Härjedalen, i ena fallet en privatperson, i det andra kommunala bostadsbolaget Härjegårdar, åker på sanktionsavgifter. Orsak - de missade tala om att de drar igång sina respektive byggen.

Annons

Ombyggnationen blev dyrare än beräknat när Härjegårdar missade att tala om att man börjat sin ombyggnation av fastigheten i Sveg.

– Det är tyvärr ganska vanligt, säger Thomas Wiklund (M), ordförande i Miljö- och byggnämnden.

Båda byggena, ett fritidshus i Vemdalen och en ombyggnation av en av Härjegårdars fastigheter i Sveg, har beviljade bygglov. I de finns villkoret att det ska ske ett tekniskt samråd med Miljö- och byggnämnden innan byggstart samt att det krävs ett startbesked från samma nämnden, innan bygget får dra igång.

Det ligger på byggherrens ansvar att ta kontakt med nämnden för att hitta en tid för samrådet - sedan är det nämnden som kallar till mötet.

Men vare sig i Vemdalen eller i Sveg har det skett något tekniskt samråd och det finns inget startbesked från Miljö- och bygg.

Nu måste båda byggherrarna betala en sanktionsavgift. I fallet Vemdalen har inte bygglovet följts, där krävs det även ett nytt sådant, och avgiften landar på drygt 60000 kronor. För Härjegårdar blir summan 30000 kronor, det beslutade Miljö- och byggnämnden på sitt senaste sammanträde.

Tekniskt samråd och startbesked krävs när det är miljö- och byggnämnden som fattar beslut om bygglovet men inte vid ett så kallat "enklare" ärende där en tjänsteman kan ta beslut på delegation.

– Det är många som missar det här och vi vill gärna få ut information om att det krävs ett tekniskt samråd och ett startbesked innan bygget drar igång, säger Thomas Wiklund.

Annons