Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Möt dina minnen" - bokprojekt hittar Vemdalens historia på kyrkogården

Gruppen bakom kyrkogårdsinventeringen i Vemdalen räknade med att arbetet skulle ta ett halvår - men det tog fem år. Nu är resultatet klart.
– I stort sett alla vemdalingar finns omnämnda i boken. Här finns deras släkthistoria, säger Göran Mann.

Annons

Möt dina minnen finns i 200 exemplar.

– Vi har räknat till att vi gjort 900 utredningar, berättar Göran Mann.

Tillsammans med Olov Berglund, Edvard Fjellner, Gunnar Fjellner, Tage Fjellner och Börje Fjellner, som gick bort innan boken slutfördes, har han sammanställt en bok som har uppgifter om alla som begravts i Vemdalen från 1897 fram till mars 2014.

– Egentligen började det med en kyrkogårdsinventering i Hede. Britt Gruving Fjellner från kyrkorådet, Edvards fru, tyckte att vi borde göra något liknande här. Och vi nappade på idén.

Det blev lite mer jobb än vad gruppmedlemmarna räknat med.

– Jag räknade efter och hamnade på 4200 timmars arbete, säger Gunnar Fjellner.

– Men våra hustruar tror att det är mer.

Göran Mann,  Olov Berglund, Edvard Fjellner, Gunnar Fjellner och Tage Fjellner. Saknas gör Börje Fjellner som gick bort innan boken blev klar.

Arbetet började för fem år sedan. Deltagarna i gruppen trodde att det skulle ta ett halvår. Men detektivarbetet, att tyda inskrifterna på gravstenarna, slå i kyrkboken och dödboken, leta på gamla gravkartor och forska i andra källor, tog längre tid än väntat.

Hembygdsforskarna satt hemma på sina respektive kammare och träffades varje onsdag i sockenstugan i Vemdalen för att sammanställa materialet. Med stor hjälp av Fjällmuseet i Funäsdalen och dess chef Ola Hanneryd, förbereddes det hela för tryck och i torsdags blev det boksläpp. Dryga fem år efter att arbetet inleddes.

– Det var ett jättestort intresse. Vi sålde 61 böcker. Och många hör fortfarande av sig och vill köpa boken, säger Göran Mann.

Medlemmarna har forskat om de som begravts i Vemdalen och i boken finns uppgifter personerna, samt om deras släkt både framåt och bakåt i tiden. I vissa fall sträcker sig personhistorien så långt bakåt som till 1700-talet.

– I stort sett alla vemdalingar finns omnämnda här. Det handlar om deras släkthistoria, säger Göran Mann.

Det är hembygdsföreningen i Vemdalen som ger ut boken och den kommer att finnas till försäljning nu närmast i samband med allhelgonafirandet i Vemdalen och i även på den lokala julmarknaden.

Nästa steg för gruppen är att ge sig på en inventering av gårdar i Vemdalen. Det kanske inte resulterar i en bok på flera hundra sidor, men några lokalhistoriska häften kan det bli framöver, tror Tage Fjellner.

– Det finns ett stort intresser för bygdens historia. Men jag tror nästan att det blir ett ännu svårare jobb att skiva om gårdarnas historia, säger han.

En gravkarta och några bilder på personer som finns i boken.

Annons