Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöstormen välte skotrarna - Carolas resa till Kolahalvön blev ett minne för livet

/
  • Enorma vyer.
  • Carola Sandberg.
  • En sjö som gruppen korsade under sin expedition. Två mil på isen.
  • Vattenpassage.
  • Gruppen besökte också en by som bebos av Komifolket, renskötare på Kolahalvön.
  • Fast i ett blöthål.

Enorma vyer, storslagna landskap och blåst som fick skotrarna att välta. Carola Sandbergs och Lelle Jonssons skoterfärd på ryska Kolahalvön blev ett riktigt äventyr.
– Helt fantastiskt, säger Carola Sandberg.

Annons

Det är den andra dagen på den elva man stora gruppens skoterresa över ryska Kolahalvön, och guiden Sergei vill ta med gänget upp på en bergstopp för att skåda en fantastisk utsikt. Vädret är klart, det blåser lite grann men inget speciellt oroväckande. Men en bit upp på fjället vänder det snabbt.

– Det drog ihop sig och började snöa och blåsa rejält, rena stormen. Guiden stannade och sa till oss att nu måste vi ligga jättenära varandra för att inte tappa bort någon. Efter ett tag så kom Lelle och körde om mig och stoppade guiden. När jag vände mig om hade jag ingen bakom mig. Det hade blåst så mycket att tre skotrar med förare vält omkull, berättar Carola Sandberg.

Efteråt fick hon höra att det blåst mellan 40 och 50 sekundmeter. Sikten var obefintlig.

– Jag funderade på att ta upp kameran men jag tordes inte, jag satt och blåhöll i skotern. Det var otäckt, man visste hur det såg ut i terrängen, det fanns stup som man lätt kunde ramla ner för. Men guiderna var lugna och trygga. När vi väl var nere kom tårarna.

Nu är Carola Sandberg och Lelle Jonsson hemma igen i Vemdalen, efter den fem dagar långa skoterexpeditionen runt bergsmassivet "Khibiny mountains" på Kolahalvöns tundra, med utgångspunkt i staden Kirovsk. De kom hem den 20 mars.

Lelle Jonsson har arrangerat skoterresor till Ryssland tidigare men för Carola Sandberg var det första gången. Och förutom stormdramatiken är det många intryck hon bär med sig.

– Det är ju helt fantastiskt vilka vidder det var, så enormt stort av bara snö och fjäll. Det hade jag inte kunnat föreställa mig. Och helt orört, det var ju igen annan som var där och åkte, bara vi, säger hon.

Vill du åka igen?

– Ja! Det var en dryg resa med bilen, 150 mil enkel resa, men när vi började närma oss Vemdalen så hade jag kunnat vända och åka tillbaka. Det var helt underbart.

Läs mer: Förbereder Rysslandsresa med första hjälpen kurs

Annons