Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spetsiga frågor på skotermöte i Vemdalen

/
  • De sextio personerna i publiken var på intet sätt eniga om huruvida ett regleringsområde är en bra idé eller inte.
  • När kommunen mötte intresserade för att prata om reglering av skotertrafiken kom många frågor och åsikter fram. Många var irriterade och ställde spetsiga frågor.
  • Nils-Olof Friberg och Anders Alsund var flitiga debattörer under skotermötet i Vemdalen.
  • – Problemet är när markerna jag äger, brukar och betalar skatt för blir nöjesfält för andra. Jag vill inte begränsa att de kör skoter – men var, sa Axel Olsson.

Mötet om den framtida skotertrafiken i Vemdalsområdet i torsdags lockade många markägare, skoteråkare, skoteruthyrare, representanter från turistnäringen och naturintresserade. Alla med olika åsikter om skotertrafiken och med många frågor, ibland spetsigt ställda, till kommunens representanter om det regleringsområde som planeras.

Annons

När kommunen under torsdagskvällen mötte intresserade för att prata om reglering av skotertrafiken i Vemdalen, Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö fanns det många frågor och åsikter bland publiken på Lövåsgården i Vemdalen. Många var irriterade och ställde spetsiga frågor till kommunens representanter: Oppositionsrådet Victor Eriksson (M), miljö- och byggchefen Irene Kolare, mark- och exploateringsansvarig Johan Fransson och näringslivschefen Thony Gustafsson.

Kommunstyrelsen i Härjedalens kommun fattade i mars beslut om att ta fram ett förslag till kommunalt regleringsområde för skotertrafiken. De sextio personerna i publiken var på intet sätt eniga om huruvida ett det är en bra idé.

Markägaren Nils-Olof Friberg undrade om det bara fanns ett alternativ som kommunen tittade på, det så kallade Skistar-alternativet. Irene Kolare svarade att kommunen fortfarande inhämtar kunskap och har dialog med markägare och andra som har synpunkter på regleringsområdet.

Gunnar Hedin, ordförande i Sveriges snöskoteråkares centralorganisation, undrade varför alla medborgarförslag till kommunfullmäktige om skoteråkning i Vemdalsområdet har bordlagts.

– Förslagen borde ha tagits upp i fullmäktige innan kommunstyrelsen beslutade om att ta fram ett förslag till regleringsområde. Det här är fel hanterat, sa Gunnar Hedin.

Några av frågeställarna befarade att området skulle förlora turister om skotertrafiken reglerades. Andra menade att turismen inte kommer att minska på grund av ett regleringsområde. En fråga gällde varför kommunen är så angelägna att driva igenom ett regleringsområde.

– Vi ser det som ett gemensamt problem och vill prova att lösa det. Med ett regleringsområde får markägarna mer att säga till om på sina marker, förklarade Irene Kolare.

– När skotertrafiken är oreglerad är det upp till varje skoterförare att avgöra var körning kan ske. Med avtal kan markägaren styra mer, förtydligade Johan Fransson.

Axel Olsson från Klövsjö väckte frågan om friåkningens påverkan på marken.

– Jag är inte bara markägare, jag brukar jorden också. Friåkningen är skadlig för oss som försöker leva på marken. Det är friåkningen som ökar och kommer att öka, sa Axel Olsson.

Han påpekade att den yrkesmässiga skotertrafiken inte är något problem och inte heller de som åker från och till något; där resan har mål och mening.

– Problemet är när markerna jag äger, brukar och betalar skatt för blir nöjesfält för andra. Det är de förare som inte har något begrepp om vad som gäller, utan kör överallt, som är problemet. Jag vill inte begränsa att de kör skoter – men var. Jag ser inget alternativ till att bilda regleringsområde, sa Axel Olsson.

Konflikten mellan skidåkare och skoteråkare berördes också under kvällen. Både publiken och kommunens folk konstaterade att många frågor handlade om överträdelser och lagbrott, något som endast kunde åtgärdas av polisen, som oftast fanns långt borta. Det var den enda frågan som alla kunde enas om.

Läs även Avgiftsbelagda skoterleder i Vemdalen nästa säsong och Många protester mot snöskoterförbud i Vemdalen.

Annons