Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort engagemang för Vemdalens skola

/
  • Maria Hüglow tog initiativet till en facebookgrupp som på kort tid fick fler än 300 medlemmar. En arbetsgrupp av föräldrar har bildats som ska jobba för att försöka påverka politiker om skolan i Vemdalen.
  • Lukas Nilsson Fredholm, Hannes Lundqvist och Malte Ekholm trivs alla tre bra på Vemdalens skola.

Beskedet att kommunen utreder olika alternativ för skolans framtid i Vemdalen har väckt ett stort engagemang i byn. Speciellt alternativet att flytta årskurs 4-6 till Sonfjällsskolan i Hede.
– Det känns som att allt ska tas ifrån oss, säger Maria Hüglow med barn i Vemdalens skola.

Annons

Hon är initiativtagare till en facebookgrupp, "Rädda Vemdalens skola" som på bara några dagar fått över 300 medlemmar. Långt fler än vad det finns föräldrar på skolan.

– Det var tänkt mer som ett sätta samla föräldrar och se till att alla får samma information, men det blev mycket större än vad jag trott, säger hon.

Varför tror du att engagemanget är så stort?

– Det här är en fråga som berör många. Många har eller har haft barn i skolan, som är en bra skola med behöriga lärare och en fin stämning. Jag tror också att det finns en koppling till äldreomsorgen där kommunen vill göra om Fjällglimten till ett trygghetsboende. Det känns som att allt ska tas ifrån oss.

Som tidningen tidigare berättat utreder kommunen flera olika alternativ kring hur undervisningen i Vemdalens skola ska organiseras i framtiden. Ett eventuellt beslut i frågan tas vid Bildning, fritid och kulturnämndens sammanträde den 14 mars och ett av alternativen som utreds är att flytta årskurs 4-6 från Vemdalen till Sonfjällsskolan i Hede.

– Vi har haft uppe det på ett klassråd och pratat om vad vi tycker. Alla är väl inte jättenöjda om det skulle bli så. Vissa trivs inte i Hede. Men inget är klart än, säger Malte Ekholm som går i fjärde klass och trivs bra på Vemdalens skola.

– Och maten här är ätbar. Den är väldigt god faktiskt, fyller han i.

Även näringslivet har reagerat på beskedet att den framtida organisationen för skolan utreds. Skistar Vemdalen, Företagarföreningen och Destination Vemdalen agerar gemensamt och ska träffa kommunen för att framföra sina synpunkter.

– Vemdalsområdet växer hela tiden, det investeras i backar, restauranger, affärer och antalet gäster ökar. Det ökar också behovet av arbetskraft som vi inte alltid kan rekrytera i närområdet. Och för att få människor att vilja flytta hit är skolan en väldigt viktigt bit, säger Anders Lundqvist, destinationschef för Skistar Vemdalen.

Bakgrunden till utredningen är att skolan i Vemdalen har för få klassrum och saknar personalutrymmen samtidigt som Sonfjällskolan i Hede är sliten och har för få elever. Dessutom ser elevunderlaget tunt ut för Vemdalens skola kommande år.

– Men att det är slitna lokaler i Hede löses ju inte med att våra barn kommer dit. Och argumentet få barn har vi hört i alla år när det gäller förskolan, men det är fortfarande fullt där. Det flyttar in barnfamiljer nu och då och det känns avigt att man inte ska våga satsa på en växande turistort, säger Maria Hüglow.

Annons