Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vemdalen kombinerar marknad med hantverksdagar

Skriv in torsdagar i Vemdalen i kalendern under sommaren. Här kommer nämligen sommarmarknader kombineras med traditionella hantverksdagar där man inte bara kan få se utan även köpa hantverk.

Annons

Ingången till Hembygdsgården där Vemdalens sommarmarknad nu delar rum med hantverksdagarna

Hembygdsgården i Vemdalen är ett besöksmål i sig och sommartid har man haft hantverksdagar där allt från ost och tunnbröd till annat traditionellt hantverk skapas och kan köpas. Nu har även sommarmarknaderna kommit hit och torsdagar kommer det därför bli full rulle på hembygdsgården.

Antalet försäljare på marknadsdagarna har minskat under en längre tid och därför kändes inte längre skolområdet som rätt plats för sommarmarknaderna. Beslutet att flytta marknaderna till hembygdsgården kändes som ett sätt att inte bara skaka liv i marknaderna utan även hembygdsgården och från och med i år kombineras därför marknader med hantverksdagar.

– Det var ett sätt att försöka få fler folk både till hantverksdagarna och till sommarmarknaderna. Nu blir allt på samma dag och samma plats, berättar Siv Nyman som jobbar med marknadsdagarna och på hembygdsgården.

Siv Nyman passar på messmöret som kokar i grytan

Hembygdsgården är stor nog att rymma båda och mellan de gamla husen står försäljarna uppställda i alla dess storlekar. Kläder, godis, mat och dryck - variationen på utbudet är stort och blir ännu större av hembygdsgårdens egenproducerade sortiment. Siv själv står och gör messmör när jag hittar henne i en av hembygdsgårdens små byggnader.

– Det är inte många som kan det här - vi är en knapp handfull, berättar Siv medan hon håller koll på mjölken som kokar i en stor gryta på gammeldags vis.

Siv förklarar att processen tar 6-7 timmar och doften som fyller den lilla stugan så här fem timmar in i processen är påtaglig. Ostig, men klart messmörig.

Utanför pågår marknaden men hitintills har besöksantalet hållt sig ganska blygsamt.

Guldbyns produkter står lockande uppställda på marknaden

– Första timmen var stendöd men efter det har det tilltagit lite, berättar Loe Vastero från Guldbyns i Åsarna som säljer marmelad, sirap, vinäger, dricka med mera och förutom marknaden i Vemdalen även åker till Funäsdalen, Hede och Klövsjö i sommar.

Guldbyns prisbelönta produkter har gått hyfsat bra denna dag, men Loe ser fram mot nästa vecka när semestertiderna börjat för då brukar det tillta. Det tror Siv Nyman också.

– Jag hoppas försäljarna kommer tillbaka nästa vecka för första veckan brukar vara lugnare innan semestrarna börjat men vi har ingen föranmälan så vi vet ju inte. Här på hembygdsgården har alla fått bestämma själva var de vill stå så de kan ju inte klaga på läget, skrattar hon.

Kjell, Wilgot och Gittan Tjärnås var några av besökarna på marknaden

Några som hittat hit i dag är Kjell, Gittan och Wilgot Tjärnås som varit på hembygdsgården i en timme nu och tycker det känns som en bättre plats för marknaderna än skolan.

– Det är kul att se men lite ont om folk, säger Kjell Tjärnås som dock inte kommit för något särskilt.

– Men jag ville köpa lotter, berättar Wilgot som dock står lottlös då de inte hunnit köpa någon ännu.

Marknads- och hantverksdagarna i Vemdalen fortsätter under fyra torsdagar framöver med avslutning fjärde augusti.

Det fanns gott om saker att välja bland på marknaden

Annons