Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supergrötmix var full med larver - "Hon skrek rakt ut"

En otrevlig överraskning väntade nere i paket med så kallad supergrötmix. Larver.
– Det var som att mixen levde, säger Marie Hjort i Vemhån.

Annons

Otrevlig överraskning i grötmixen.

– Jag sprang upp på övervåningen och visade det för äldsta dottern. Hon skrek rakt ut.

Upptäckten gjordes i helgen när Marie Hjort skulle hälla samman grötmix från två olika paket, av märket Paulúns. Det ena paketet gick bra, men från den andra kom först ingenting.

–Jag klippte upp hålet lite större och försökte igen. Då kom det först en klump med grötmix. Den hade någon slags väv runt sig. Och sedan kom larverna ut, säger Marie Hjort.

När Marie Hjort berättat vad som hänt på Facebook så hörde tillverkarens kundtjänst av sig. Paketet med supergrötmixen hade stått öppet en tid.

– De hävdade att larverna måste ha kommit i mixen efter att jag öppnat den. Hon jag pratade med sa att larverna inte lever så länge och att att de därför inte kan ha funnits med från tillverkningen. Paket köpte jag väl före semestern men det är långt kvar till bäst före datum, säger Marie Hjort.

Vad tror du om den förklaringen?

– Visst kan det vara så men samtidigt tycker jag att det borde ha varit larver i fler öppna paket i skafferiet i såna fall. Nu var de bara just här och vi har inte hittat dem någon annanstans.

Marie Hjort hade gärna varit utan den otrevliga överraskningen.

Det handlar troligen om fjärilslarver av arten mott. Den finns flera olika varianter i Sverige, två vanliga är kvarnmott och indisk mjölmott, enligt jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker på Naturhistoriska riksmuseet. Han tycker att förklaringen från Paulúns är rimlig men säger samtidigt att det är svårt att säga om larverna fanns där från början eller om de kommit in i paketet senare.

– Om det är larver från kvarnmott är den mer tålig och kan leva 2-3 månader innan den förpuppar sig, under är ideala förhållanden. Är det svalare kan den leva längre, säger han.

Är det troligt att det bara skulle vara larver i ett paket i ett skafferi, om mottfjärilar kom in där och började lägga ägg?

– Ja är det en enstaka fjäril så kan det vara så. Jag har haft såna där någon gång och det verkar som att de gärna lägger sina ägg i gryn och undviker mjöl, säger han.

Det har kommit fler rapporter om larver i grötmix och müsli. Efter en artikel i Aftonbladet om en liknande händelse tidigare i höstas hörde flera personer av sig och berättade om larver i paketen.

På rymmen. På helt fel ställe.

Grötmixen Paulúns tillverkas av Orkla Foods Sverige i samarbete med näringsexperten Fredrik Paulún. Han har själv avböjt att kommentera larverna, i ett mejl till Aftonbladet. Men Orklas presschef Cecilia Franck säger till tidningen att företaget ser mycket allvarligt på det inträffade och att man startat en utredning.

– Det här ska absolut inte få hända. Det är väldigt tråkigt och jag förstår helt och fullt att människor blir illa berörda av detta.

Orkla uppmanar alla som drabbas att höra av sig till företagets kundtjänst.

Hemma hos Marie Hjort i Vemhån blir det ingen mer grötmix. I samtalet med kundtjänsten blev hon erbjuden en kompensation, 500 kronor, antingen i värdecheckar för produkter från företaget eller i kontanter.

– Jag tog pengarna, säger hon.