Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vi har ansträngt oss men givetvis kan vi anstränga oss mera i framtiden"

TH har sökt Härjedalens omsorgschef Justin Cruseman med anledning av personalläget på många äldreboenden i kommunen i sommar. Han meddelar att han ej har tid för en intervju, men han svarar på våra frågor via e-post.

Justin Cruseman, som under semestrarna även är tillförordnad socialchef, skriver att situationen ser olika ut beroende på var i kommunen man befinner sig. Enligt honom är tillgången på vikarier god på demensboendena i Sveg medan det är brist på folk i Lillhärdal och i Funäsdalen.

"Ledningen för socialförvaltningen är medveten om situationen på berörda enheter och avdelningschef har varit i tjänst hela sommaren för att stötta enheter som behöver stöd." skriver Justin Cruseman.

Har ni ansträngt er tillräckligt för att hitta personal?

"Vi har ansträngt oss men givetvis kan vi anstränga oss mera i framtiden. Vi är flera kommuner i länet som tampas med samma utmaningar att hitta vikarier."

Enligt Justin Cruseman jobbar kommunen med att ta fram nya sätt att rekrytera personal, inte bara under sommaren.

"Vi kommer bland annat att förbättra arbetsflöden i rekryteringsprocessen och vi kommer att ha en integrerad approach på hur vi attraherar nya medarbetare till Härjedalens kommun", skriver han i sitt svar till tidningen.

Justin Cruseman menar att Härjedalens geografi och demografi - med en åldrande befolkning - är en "extra" utmaning när det gäller rekrytering. Dessutom har en del av personalen som tidigare jobbade inom äldreomsrogen gått över till boendena för ensamkommande flyktingbarn- och ungdomar.

"Det allmänna behovet av ordning och reda visar sig i den nuvarande situationen. Det vill säga att vi saknar medarbetare när vi behöver dem, samtidigt som vår ekonomi talar sitt tydliga språk. Vi har för mycket personal och vi håller inte budget. Ett typiskt exempel är att på den ena enheten går vi kort, på den andra enheten går vi en person för mycket. På det ena passet går vi kort,och vid nästa pass har vi för mycket personer i tjänst."

Justin Cruseman berättar att socialförvaltningen har gjort en egen analys och översyn av önskeschema, bemanningsenhet och pooltider och kommer att presentera förslag på åtgärder under hösten till politikerna i socialnämnden.

Vad tar ni med er till nästa sommar?

"Vi tar med oss att det förändringsarbetet vi har initierat är välbehövligt. Problemet ligger nu i vårt knä samtidigt behöver vi ha med oss högre makthavare och politiker för att få samsyn som ska leda till beslut som stödjer våra ansträngningar."

Fotnot: Artikeln är ett sammandrag av det svar vi fick från Justin Cruseman. Av utrymmeskäl kommer hela svaret att publiceras på vår webb.