Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi kommer att överklaga beslutet, det behövs ingen vindkraft norr om Dalälven

/
  • Billy Anklew, ordförande i Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal, FFSV,  tycker att det inte ska byggas några fler vindkraftverk norr om Dalälven och föreningen kommer att överklaga miljöprövningsdelegationens tillstånd att bygga 57 kraftverk på Åndberget utanför Lillhärdal.

– Jag är inte överraskad och vi kommer att överklaga miljöprövningsdelegationens beslut, säger Billy Anklew, ordförande i Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal, FFSV.

Annons

Miljöprövningsdelegationen beslutade i förra veckan att säga ja till 57 av de 100 vindkraftverk som Rabbalshede kraft AB ansökt om att få bygga på Åndberget utanför Lillhärdal.

Naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Jämtlands län rekommenderade miljöprövningsdelegationen i Härnösand att avslå ansökan eftersom de enligt länsstyrelsen inte hade uppfyllt kraven på en korrekt miljökonsekvensbeskrivning.

– Varför man i Härnösand inte följde rekommendationen är en gåta. Och man kan fråga sig varför länsstyrelsen sa nej från början. I Härnösand sitter det bara vindkraftskramare och det är de som har fattat det här beslutet, säger Billy Anklew.

Han drar paralleller till länsstyrelsens beslut att säga nej till torvbrytning på Brättesflon B utanför Lillhärdal.

– Där handlar det om 100 hektar och de säger nej på grund av fågelliv. Jag undrar om det inte finns något djurliv alls på de 1 500 hektar som det ska byggas vindkraftverk på på Åndberget.

Han är irriterad över den korta överklagningstiden, fram till den 13 januari.

– De har hållit på i fem år, vi får 17 dagar på oss att överklaga.

Billy Anklew anser inte att vindkraftsprojektet är inte seriöst.

– Väglinjen går över kallkällor och värdefull mark. 80 procent av byborna vill inte ha de här vindkraftverken.

Han tycker att det inte ska byggas några fler vindkraftverk norr om Dalälven.

– Det är ingen mening; det är för stora kapacitetsproblem när det gäller att transportera elen söderut, dit där den behövs. Vi producerar mer än vi behöver i Norrland.

Läs även Tillstånd för 57 vindkraftverk på Åndberget i Lillhärdal – om ingen överklagar.

Annons